Преминете към основното съдържание

Гръцките острови, идеални за бягство от тълпите: СКИРОС

Показваме ви част от автентичното лице на островна Гърция в няколко малки и по-големи локации, останали донякъде встрани от туристическия поток
© istock

Скирос е най-големият остров от групата на Северните Споради, но и най-малко популярният сред туристите. Просто защото, точно като Китира, е отдалечен – намира се много на юг. Византийски замък, древна кула (за да пази от пирати), амфитеатър, манастир, специална порода миниатюрни понита, изящна дърворезба, цветна керамика, омари, които можете да ядете за закуска, обяд и вечеря, без да саботирате бюджета си... това са част от съкровищата на Скирос.

Какво да правите?

Можете да започнете с всичко гореизброено, което никак не е малко. Още повече че, абсолютно сигурни сме, ще направите по пътя си много снимки. Столицата, която носи името на острова, е построена върху хълм, а на самия му връх има замък. Спуснете се по тесните улички между варосаните къщи, и ще бъдете омаяни от аромата на жасмин. На площад в северната част на града ще откриете статуята на британския поет Рупърт Брук, който е загинал край Скирос по време на Първата световна война. От това място се разкрива гледка, която спира дъха. Ако сте любители на историята и изкуството, включете в обиколката си музеите, църквите и манастирите. Ако не разполагате с достатъчно време, вижте само параклиса „Свети Николай“. За нищо на света не пропускайте Tris Boukes – приказно красив залив, чието име в превод означава Три входа. Освен безброй интересни места за посещение и маршрути за разходка островът предлага и приключението скуба дайвинг, възползвайте се! За още водни спортове посетете Ахерунес, на 10 км от столицата. Не забравяйте да опитате от местното вино, както и различните видове сирена.

Плажовете

Казват, че Скирос крие едни от най-красивите плажове в цяла Гърция. Кристално чисти води, златист пясък и зашеметяващи морски пейзажи, в съчетание с борови гори, са всичко, което му трябва на човек, за да превключи на режим „блажено безвремие“. Най-близо до столицата е плажът Молос, известен още като Магазия. Ахили и Агиос Петрос са олицетворение на идиличната природна красота. Аспус, Гирисмата, Карефлу и Паламари предлагат спокойствие, а Каламица – условия за уиндсърф.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser