Преминете към основното съдържание

Gucci издаде книга за създателя на гангстърския шик

Десетилетия по-късно, работата на Дапър Дан достигна своя пик и в популярната култура
Дапер Дан заедно с LL COOL J облечен от него в лого яке на GUCCI
Дапер Дан заедно с LL COOL J облечен от него в лого яке на GUCCI © Dapper Dan of Harlem

Американецът Дапер Дан е истинска легенда на гангстерския шик. Роден межу кръстовището на 129-то и Лексингтън авеню (Манхатън) под името Даниел Дей, той става олицетворение на Харлем, легендарния (и някога легендарно опасен) район на Ню Йорк.

Миналогодишната логомания предизвика бурна реакция не само сред новите модни фенове, но и сред тези, които са в индустрията от много време, защото, по един или друг начин, това е като второто пришествие на 80-те, когато Дапер Дан е на върха на популярността.


STREET STYLE: ЛОГО ПРИНТ МАНИЯ ЗАВЛАДЯ УЛИЧНАТА МОДА В МИЛАНО


По това време той купува маркови чанти и ги нарязва на парчета, за да пресъздава по всякакъв начин детайлите на скъпите облекла - яки, ръкави, маншети и др.

Магазинът му се намира в най-престъпния епицентър на Ню Йорк, така че тези, които не могат да си позволят оригинални неща, стават често негови клиенти. С други думи, гангстерите и рапърите, които са получили пари по незаконен начин, стоят на опашка за нови якета, осеяни от горе до долу с логото на Louis Vuitton или червено-зелените ивици на Gucci.

„Феномен, преобърнал уличната мода и хип-хоп културата"

© Dapper Dan of Harlem, Дапер Дан в своето студи през 80-те години

Само Дан знае как да създаде бюджетни неща, които да крещят за висок статут без излишни въпроси.

В документалния филм „Fresh Dressed”, който излезе през 2015 година, Диди и други представители на рапа многократно отдават почит на Дапер, наричайки неговата дейност „феномен, преобърнал уличната мода и хип-хоп културата”.

Невероятната популярност на авторските творби на Дан са наравно предпочетени с облеклата на известните модни къщи. След известно време дизайнерът престава да бъде толкова активен, което само увеличава търсенето на якета създадени от самия него. 

Веднага след като момчетата, които са израснали под влиянието на неговия стил, достигат водещи позиции в модната индустрия, неговата личност се появява на първите страници със златно изписани букви в знак на благодарност от учениците към учителя.

© gucci

Дапер е поканен да ръководи шоуто VFiles, любимият на всички дизайнер Алесандро Микеле открива съвместен бутик с него, а тази година се очаква да излезе и пълнометражен филм за него, базиран на спомените на Дан.

Сега, модната къща Gucci ще представи ограничено издание на Dapper Dan's Harlem, книга за дизайнера с голямо влияние в хип хоп културата.

Книгата ще бъде представена само в 500 екземпляра. Презентацията ще се проведе днес в Gucci Garden във Флоренция по време на парти, посветена на откриването на Pitti Uomo, където ще присъства самият Дапер Дан.

Книгата включва снимки на Ари Маркопулос, който е заснел къщата на Дан, неговото студио, портретите на неговите приятели, сред които художникът Тревър Андрю, поетът и художник Клео Уейд, готвачът Маркъс Самуелсон и бизнесменът Стив Стаут.

© Gucci / Dapper Dan

Gucci и Дапер Дан започнаха да си сътрудничат през 2017 година след скандала около круизната колекция на марката. Тогава, парадоксално, Алесандро Микеле беше обвинен в плагиатство - коженото яке с ръкави в монограми на Gucci напомниха на зрителите на шоуто за известния продукт на Дапер Дан от 80-те години. 

Към днешна дата Gucci е помогнал да се реконструира студиото на шивача от Харлем, който е спрял да функционира като такова през 1992 година. Също така, италианската модна къща издаде капсулна колекция със самия Дапер Дан.

Книгата Dapper Dan's Harlem е издадена от независимата лондонска издателска къща Idea и можете да бъде закупена в Gucci Garden във Флоренция и в книжарницата Gucci Wooster в Ню Йорк за $200.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser