Преминете към основното съдържание

Гушкането ни подмладява!

Доказва го не едно, а цели две проучвания, от които разбираме и че нежността често е по-важна за... силния пол
Има много ползи от прегръдките!
Има много ползи от прегръдките! © iStock

„Гушкането стимулира производството на окситоцин“, обяснява Паула Хол, специалист по взаимоотношенията към услугата за онлайн дейтинг Parship. Проучване по поръчка на платформата вече установи, че гушкането е по-важно от секса и тъкмо то, а не честотата на интимните контакти, задържа двойките заедно.

Но наред с тези му предимства, то открива и още ползи от прегръдките с любимия! „Окситоцинът, освободен от тях, на свой ред ни кара да се прегръщаме още по-често“, казва Паула. Нещо като логиката на Мечо Пух „Колкото повече, толкова повече!“

Секси самочувствие

Хормонът на любовта доказано намалява не само безпокойството, но и кръвното налягане, както и нивата на стресовия хормон кортизол, виновен за наддаването на килограми и отслабването на имунна система.

„Окситоцинът е с важно значение за повишаване на самочувствието ни, а от тук – и за способността ни да изграждаме здрави, силни връзки“, обяснява д-р Бренда Дейвис, психиатър и автор на книгата „Душата – път през вечността“.


КОГАТО ТОЙ ИСКА ПРОСТО ГУШКАНЕ


„Това е и хормонът с мощни противовъзпалителни и антиейдж свойства. Ето защо хората, водещи изолиран начин на живот и лишени от физическите докосвания на любим човек, се състаряват преждевременно.“

Разбира се, общоприетото мнение е, че за жените е достатъчно чисто платоничното гушкане, докато мъжете не могат да се задоволят само с него. Но скорошно проучване на Института за изследване на секса, пола и репродуктивността „Кинси“ предлага един по-различен поглед.

По всяко време

Според него, в двойките на средна възраст нежността често е по-важна тъкмо за силния пол. Редовните целувки и прегръдки водят до по-голямо удовлетворение при мъжете в тези връзки.

„В периоди, когато сексът не е на масата – поради временно заболяване, стрес или други фактори, изразяването на любовта с прояви на нежност поддържа връзката и успокоява партньора, че вниманието продължава да е насочено към него“, казва Паула Хол и изтъква най-голямото предимство на гушкането пред секса. А именно – че можем да го правим навсякъде и по всяко време.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser