Преминете към основното съдържание

Хали Бери: Съкрушена съм от дискриминацията в Холивуд

Тя е единствената тъмнокожа актриса печелила Оскар за главна роля
Хали Бери
Хали Бери © Getty images

Хали Бери влезе в историята на киното не само с ролите си, но и с факта, че тя е първата и засега единствена тъмнокожа актриса печелила престижната награда Оскар. Едва ли зрителите са забравили емоционалният момент, в който звездата се качи на сцената и със сълзи на очи благодари на всички за оказаната й чест.

"Този момент е много по-голям от мен... Това е всяка анонимна, безлика тъмнокожа жена, която вече има шанс, защото тази вечер тази врата беше отворена", заяви пред гостите в залата и милионите пред малките екрани.

Това се случи през 2012 г. и както Хали сама споделя е мислила, че с нейния триумф нещата в индустрията вече са показали, че са се променили. Е, с днешна дата Бери е на различно мнение, тъй като вече 14 години няма друга тъмнокожа актриса грабнала Оскар в категорията за "най-добра актриса в главна роля".

"Честно казано, тази победа преди почти 15 години беше паметна, беше важна за мен, но знаех и че е този момент е много по-голям от мен... Когато казах, че "вратата вече е отворена", вярвах с всяка клетка на тялото си, че всико ще се промени, че бариерата вече е счупена. И да стоя днес тук, 15 години по-късно, знаейки, че нито една друга тъмнокожа жена не е минала през тази бариера, е съкрушително. Съкрушително е, защото вярвах, че този момент е по-голям от мен. Съкрушително е, защото започнах да си мисля, че всъщност този момент не е по-голям от мен. Може би не е. А толкова много ми се искаше", сподели преди дни Хали Бери.

За дискриминацията спрямо тъмнокожите актьори в Холивуд и за наградите Оскар се заговори, след като за втора поредна година нито една звезда от тях не се нареди сред номинираните в главните категории за наградите на Академията. Първа темата повдигна Джейда Пинкет-Смит, която обяви, че ще бойкотира церемонията. По-късно я последва и съпругът й Уил Смит.

Автор: Ирена Късметска

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser