
Необходими продукти
- 500 г риба хамачи
- 1/4 ч. ч. тогараши (японска пикантна подправка на прах – може да се замени с микс от лют пипер, джинджифил и портокалова кора)
- 4 с. л. кокосово масло
- 1/4 ч. ч.терияки сос
За салатата:
- 50 г лилав карфиол
- 50 г варена царевица (зърна)
- 5 стръка кориандър
- 50 г нахут (от консерва)
- 1 с. л. настъргана кора от лимон
- сол
- черен пипер
- бял оцет
- зехтин
За соса:
- 1/4 ч. ч. готварска сметана
- 25 г масло
- 25 г заквасена сметана
- 1 с. л. мисо (японска подправка)
- 1 с. л. соев сос
- бял пипер
- 1 ч. л. уасаби
Начин на приготвяне
Равномерно обтрийте рибното филе с тогараши микса. Загрейте кокосовото масло (или друга растителна мазнина по ваш вкус) в тиган и запечатайте хамачито от двете страни за по 3-4 минути. Излейте отгоре терияки соса, обърнете за последно и махнете от котлона. Нарежете рибното филе на парчета с дебелина от по 2 см.
За салатата разбъркайте всички продукти в купа и я оставете за 20 минути в хладилника.
За соса загрейте готварската сметана и маслото за 5 минути в тиган на ниска температура, като разбърквате постоянно, за да не се пресече. Оставете да се охлади за 10 минути, добавете заквасената сметана и останалите подправки.
Гарнирайте рибата и салатата с ядки макадамия и украсете с цветя по ваш вкус, например с латинка (с пикантен остатъчен вкус на пипер) и шафранов минзухар.
ELLE съвет
Дори обикновената салата изглежда гурме, ако я украсите с цветя.