Преминете към основното съдържание

Хаштаг на зимата: #cosagach

Нещо като датската хюга, шотландската философия на щастието ни дарява с уют и романтика в най-студените дни
Студените месеци са най-присъщи за това усещане.
Студените месеци са най-присъщи за това усещане. © iStock

Датската #hygge беше само началото. Представяме ви една от нейните актуални алтернативи, които също са посветени на усещането за тиха радост, блаженство и уют. И също идват от Скандинавието! В случая – от Шотландия.

Мото„Когато бурите навън бушуват, блаженството е пред камината с книга в ръка и топла напитка в другата.“

Cosagach (произнася се „коусагох“) е стара келтска дума, която може да означава няколко неща, включително и мочурище, но в случая се използва, за да опише усещането за сгушеност на защитено и уютно място (коренът на думата – cosag, означава малка хралупа).

По същество cosagach не се различава особено от хюга и вероятно просто е шотландският отговор на датската философия на щастието. Това не пречи вече да се счита за скандинавския тренд на годината.

Възглавници за уютен интериор

Галерия

Възглавници за уютен интериор

Селекция от възглавници в интериора.

В планински стил

„Шотландия е място, където cosagach може да се постигне през всички сезони, но студените месеци са най-присъщи за това усещане“, обясняват от тукашната правителствена агенция по туризъм, която се опитва да лансира новата скандинавска тенденция. Не е тайна, че страната може да има доста свирепо време.


ДОМАШЕН ХЮГА КЪТ ЗА ЧЕТЕНЕ


За разлика от норвежците и техния friluftsliv обаче, шотландците се справят с лошите атмосферни условия, като избират да се сгушат на топло и да ги наблюдават през прозореца. Затова и най-добрите cosagach места са хижите с огнище, къщите за гости в планински стил и разбира се – люлеещият се стол с прилежащото му одеяло (нашето родопско, между другото, е достоен заместник на шотландското).

Край камината

Консумирането на храни и напитки също играе важна роля в cosagach, затова запасете се с предпочитаните от вас. Чайовете, горещият шоколад и греяното вино са задължителни. А ако всичко това се случва край камина – още по-добре!

Повече на: visitscotland.org и cosagachliving.com

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser