Преминете към основното съдържание

Хаштаг на зимата: #friluftsliv

Актуална алтернатива на датската хюга, норвежката философия на щастието ни дават повод да се раздвижим и в най-студените дни
Лошото време не е пречка да сме навън.
Лошото време не е пречка да сме навън. © iStock

Датската #hygge беше само началото. Представяме ви една от нейните актуални алтернативи, които също са посветени на усещането за тиха радост, блаженство и уют. И също идват от Скандинавието! В случая – от Норвегия.

Мото„Няма такова нещо като лошо време, има само неподходящо облекло.“

150-годишната норвежка философия на развлечението – friluftsliv, буквално означава живот на свеж въздух и макар да има много общо с къмпингуването, е нещо повече от него. Освен нощуването под открито небе, включва и всякакви други занимания сред природата, като разходки, танци, спорт.


10 ЗАПОМНЯЩИ СЕ ЦИТАТА ЗА СНЕЖНИТЕ ДНИ


Дъждът например съвсем не е пречка да се приберете до вкъщи пеша. Един уважаващ себе си friluftsliv-ианец дори няма да използва чадър за това! Ако ви е трудно да си го представите, гледайте немския сериал „Dark“, където във всеки епизод все някой въври сред дърветата подгизнал, но на спокоен ход.

Завръщане към природата

В Норвегия friluftsliv възниква още през XVIII век като част от романтичното движение за завръщане към природата. Индустриализацията и урбанизацията през следващия век постепенно откъсват много норвежци от естествената им среда, но ето че днес новите поколения отново търсят загубената си връзка с нея. И си припомнят, че родината им е дала на света някои от най-прочутите планинари и природоизследователи.


МОЖЕ ЛИ ДА СЕ СПОРТУВА НА ОТКРИТО ПРЕЗ ЗИМАТА?


Сред тях е и известният у нас Фритьоф Нансен, носител на Нобелова награда за мир, който през 1893 г. поема на експедиция до Северния полюс. Без да се притеснява от суровия климат, разбира се.

Повече за friluftsliv четете в: книгите „Norwegian Friluftsliv: A Way of Living and Learning in Nature“ от А. Хофман, К. Роланд, К. Рафос и Х. Цогловек, „Nature First: Outdoor Life the Friluftsliv Way“ от Боб Хендерсън и Нилс Викандер и „Simple Life „Friluftsliv“: People Meet Nature“ от Роджър и Сара Айсберг

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser