Преминете към основното съдържание

Хаштаг на зимата: #pantsdrunk

Финландската алтернатива на датската хюга има само три изисквания за постигане на блаженство в студените дни
Идеята е да се отпуснете, като се изолирате.
Идеята е да се отпуснете, като се изолирате. © iStock

Датската #hygge беше само началото. Представяме ви една от нейните актуални алтернативи, които също са посветени на усещането за тиха радост, блаженство и уют. И също идват от Скандинавието! В случая – от Финландия.

Мото„Да се отдадем на всичко, което сме искали (и вече тайно сме правили), без да се извиняваме за мързела си.“

Нищо чудно, че Финландия неизменно присъства в Топ 5 на най-щастливите страни в света. Нейният тренд е дори още по-лесен от хюга. Има само три изисквания, за да успеем да изпаднем в състояние на блаженството: да сме си вкъщи, да сме по бельо и да сме си сипали нещо любимо за пиене.


ГРИМ ИДЕЯ: ОПУШЕНИ ОЧИ "ПИЖАМА"


На финландски дори има дума за това – „kalsarikanni“, но за останалия свят е по-лесно да запомни англоезичното име на философията: pantsdrunk. Не се подлъгвайте по буквалния превод обаче – целта на pantsdrunk не е непременно да се напивате.

Перфектното оправдание

Не че е страшно, ако се случи (умерената консумация на алкохол доказано бори стреса), ала по-скоро идеята е да се отпуснете, като се изолирате от реалността. Включително и от служебните имейли, досадните задължения, чуждите нужди.

Перфектното оправдание да се размотавате с маска на лице у дома, да се закотвите на дивана с дистанционното, телефона и всичко необходимо за ядене и за пиене, да превъртите Netlfix и социалните мрежи, а накрая да си легнете в 22 ч., без да се налага да обяснявате защо не ви се стои до по-късно, при все че е петък вечер.

По пижама или бельо

Още по-хубавата част е, че pantsdrunk ще ви излезе далеч по-евтино от пиенето навън с приятели и няма да е толкова уморително като обикалянето на барове и клубове до припадък. Да не говорим, че пропускате и вечната дилема „Какво да облека?“

Защото тук изборът е сведен до минимум – пижама или бельо, макар че дори и то не е задължително. Нито пък притежаването на цял ескадрон свещи, възглавници и меки одеяла, за разлика от естетическите порядки на хюга. Единственото изискване е да ви е удобно.

Повече за pantsdrunk четете в: книгата „Pantsdrunk: Kalsarikanni: The Finnish Path to Relaxation“ от Миска Рантанен.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser