Преминете към основното съдържание

Хидратацията е най-добрият приятел на организма

Мантрата за 8 чаши вода на ден не е подходяща за всяка съвременна жена. Но с какво може да замените водата, без да страдате от обезводняване?
© iStock

Кокосова вода

Вкусна алтернатива на водата е кокосовата вода, т.е. течността от натуралния кокосов орех. Тъй като тя съдържа целия спектър от витамини и минерали, тя отлично изпълнява функциите на хидратант за организма. Кокосовата вода е естествен електролит, близък по състав до кръвната плазма.

Овкусена вода

Ако не можете да пиете чиста вода по цял ден, експериментирайте с нейния вкус. Например добавете от любимите си треви – мента или розмарин, може да добавите и краставици или лимон. Не всички течности са еднакво полезни за хидратацията на организма. Някои дори пречат на поддържането на баланса – такива са кафето, газираните напитки с кофеин, черен чай, алкохол. Избягвайте ги!


ЕЗИКЪТ НА ТЯЛОТО ПОДСКАЗВА КОГА СТЕ ОБЕЗВОДНЕНИ


Плодове и зеленчуци

 Всички плодове и зеленчуци съдържат вода, но някои се отличават особено – ако ги включвате редовно в менюто си. Просто допълнителна хидратация няма да ви е нужна. Шампион по количество на течности е каставицата (96%), следвана е от маруля (95%), тиквички и домати (94%), диня, аспержи, пъпеш, карфиол, грейпфрут, броколи, ягоди.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser