Преминете към основното съдържание

Хипертонус и хипотонус на лицевите мускули: колко вредни са те за младостта?

Крайностите никога не са добър вариант
© iStock

„Имаме късмет, че мускулите ни никога не са отпуснати напълно“, обяснява знаменитият „реставратор“ на кожата д-р Жан-Луи Себа. „Ако в тях няма малко мускулен тонус, то нашето лице би заприличало на тесто“. Крайностите обаче винаги са вредни.

Хипертонусът или повишената активност на мускулните тъкани, ни кара да усещаме постоянно напрежение и стегнатост. В най-тежките случаи мускулите стават много плътни и тогава се слага ботокс, за да се отпуснат. Между другото хипертонусът може да засегне и мускулите на очите, което отслабва зрението. В този случай се препоръчва да правите гимнастика за очи.


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЕФЕКТЪТ "ВИКТОРИЯ БЕКЪМ"?


В другата крайност е хипотонусът, когато мускулите са прекалено отпуснати. Причината за това може да е неправилната захапка, навикът да се дъвче на една страна или да се спи само наляво или надясно. Тогава се променя релефът на лицето, което е особено видимо върху слабите лица с тънък слой подкожна мазнина.

И в двата случая ви препоръчваме да се обърнете към специалист, който да ви насочи към правилното лечение.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser