Преминете към основното съдържание

Хитри съвети за чист дом

Въздухът в домовете ни често е по-мръсен от този навън. Да го прочистим!

© iStock
Изтребление на акарите

В 50% от българските домове количеството на акарите надхвърля допустимите граници. Незабележими с просто око, акарите обичат домашния прах, топлината и влагата. Можем да ограничим размножаването им, ако използваме по-малко покривки, одеяла и други завивки за леглото или дивана. Редовното почистване с прахосмукачка също помага при условие, че е снабдена със специален филтър, който не допуска акарите да бъдат разпръсквани във въздуха, по завесите или книгите.

Използвайте всекидневно ароматни масла, които убиват акарите. Такива са маслата от мащерка и лавандула.

Стайните растения – красиви и прочистващи

Много са стайните растения, които имат свойството да прочистват въздуха в дома от формалдехидите в новите мебели или в дрехите след химическо чистене, от токсичните вещества в лепилата, в някои изолационни материали или в цигарения дим. Заложете на алое вера, фикус и филодендрон. Азалията пък е враг на отровните частици, съдържащи се в домакинските препарати. А срещу електромагнитните вълни най-ефикасен е кактусът.

Домашни заместители на ароматизаторите

Разбира се интериорните дезодоранти маскират лошите миризми, но в същото време замърсяват с токсични вещества околния въздух. Същото се отнася и до ароматните свещи. Можете сами да си приготвите приятни коктейли с напълно природен произход – сушени цветове от лавандула и розмарин, пръчици канела или няколко капки ароматно масло, в което няма синтетични съставки.

© iStock

Невидимият враг

Всяка година хора загиват поради вдишване на токсичния въглероден моноксид, невидим и лишен от миризма. За да се избегне това, е достатъчно да се спазват стриктно няколко правила – проверявайте изправността на комините всяка година, редовно премахвайте загорелите частици по газовите котлони, следете за цвета на пламъка, който не трябва да е жълт, и за външното дъно на тенджерите – почерняването му говори за неправилно горене. Не оставяйте запален мотора на колата, ако гаражът е свързан с дома ви чрез въздушни коридори. Ако нямате прозорец в кухнята или не желаете да го отваряте през зимата, набавете си аспиратор и го включвайте при всяко готвене.


20 практични съвета от фън шуй


Майсторете навън

Искате да почистите и боядисате някоя мебел? Работете извън дома – в градината или на балкона. Слагайте маска, за да не вдишвате токсични съставки от използваните продукти. След като свършите с боядисването, оставете предмета навън за още няколко дни. Същото се отнася и за третирането на мебелите с лакове и лепила.

Добре подбрани бои

Забравете за глицериновите бои – те съхнат прекалено дълго, миришат силно и са пълни с вещества, които с месеци наред изпускат летливи частици. Използвайте по-скоро екологични бои, които съдържат ограничено количество токсични съставки.

Безoпасни мебели

Когато купувате нови мебели, заложете на естествено, нетретирано дърво и избягвайте агломерираните плоскости, които съдържат много лепила и излъчват летливи вещества из домашния въздух дълго време след покупката. Те водят до опасност от раздразнение на лигавиците и в тежки случаи до поражения върху черния дроб и бъбреците.

Още по етикети

лайфстайл , здраве , дом
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser