Преминете към основното съдържание

Ходете боси!

Без обувки поне за един ден – експериментът си заслужава
© Shutterstock

Един чифт обувки е в състояние да промени живота. Звучи, сякаш го казва Кари Брадшоу от „Сексът и градът“. Но това няма нищо общо с популярната героиня, нито с изпълнителката на ролята – Сара-Джесика Паркър, също известна маниачка на тема обувки. В случая става дума не за марка обувки, техния модел, цвят и т.н., а за липсата им. И последвалия от нея положителен ефект: здравословен и емоционален.

Романтична сцена

Няма начин да не сте тичали боси в тревата, да не сте заравяли пети в мокрия пясък – там, където се плискат морските вълни, да не сте газили в планински поток, стъпвайки внимателно върху заоблените речни камъчета. Беше приятно, нали? Точно на този позитивен ефект залагат привържениците на босоногството и търсят сантиментална връзка с детството. Но какво общо имат сантиментът и романтиката с босите крака, ще запитат мнозина. Има, твърдят италиански психотерапевти. Обяснението им е логично. В много от красивите филми с щастлив финал, в които любовта побеждава, неизменно присъства сцена, в която героите се разхождат по трева/прашен път/морски бряг/край река и където още ви хрумне, прегърнати и с обувки в ръце. Това се случва не само на кино, но и наистина! Психотерапевтите провели интересен експеримент, който доказал тезата им. Направили анкета сред служители, които работят на бюро (тоест през по-голямата част от деня са в седнало положение). Въпросът към всички в края на работния ден бил един и същ: „Какво ви се иска най-много да направите точно в този момент?“ Преобладаващият отговор също бил еднозначен: „Да си събуя обувките.“ Провокирани да развихрят фантазията си и разкажат с каква картина свързват босите крака, повечето анкетирани описвали именно познатата филмова сцена.

Ефектът

Ходенето без обувки е и много здравословно. В китайската традиционна медицина масажът на стъпалата е издигнат в култ. Според китайците всеки орган от човешкото тяло има своя проекция върху стъпалата. Масажирането на определена точка оказва благотворен и често оздравителен ефект на отговарящия й орган. При ходенето на бос крак реално се извършва естествен масаж на целите стъпала, което ще рече активиране на всички точки, съответно органи от човешкото тяло. Това е източното обяснение. Има и друго. Британски учени твърдят, че нуждата от сваляне на обувките е аналогична на тази, при която дехидратираният организъм изпитва неистова жажда за вода. В случая обаче говорим за друг вид желание: за освобождаване, за отхвърляне на всички сковаващи правила (като обувките са олицетворение на реда, тривиалността, рутината), на естествената нужда от пряк досег с природата (усещането да бъдат почувствани камъчетата, тревите, песъчинките, земята).

Пример от звездите

Много известни личности преоткриват удоволствието от ходенето без обувки. При това се появят боси дори на изключително бляскави събития. На последния кинофестивал в Кан ослепителният топ модел Адриана Скленарикова-Карембьо се появи в пищна вечерна рокля в розово и боса. Но преди нея по червения килим без обувки се разходиха Камерън Диас и Лив Тайлър. Сред най-запалените почитатели на този вид ходене е и актрисата Джулия Робъртс. Певиците Шакира и Гуен Стефани, както и сексиконата Памела Андерсън също не пропускат да се поупражняват в тази „спортна“ дисциплина.


НЕЗАМЕНИМИЯТ КОМФОРТ НА НИСКИТЕ ОБУВКИ ИЛИ СЕКСАПИЛЪТ НА ТОКЧЕТАТА?


Аватар – живот като на кино

Ето как можете да ходите боси през студените месеци и дори - на работа. Това е възможно благодарение на обувките с пръсти. Да, ще заприличате малко на героите от фантастичния филм „Аватар“, но пък комфортът е безспорен. Този тип обувки приличат на ръкавици, само че за крака. Изработени са от резистентни и в същото време изключително удобни материали. В най-важните зони са подсилени със специално обработена гума. Имат анатомична форма, която се напасва спрямо индивидуалната тежест на тялото. Вариантите са различни и могат да обслужат успешно различните вкусове. Летните модели например черпят идеи от модните цветове на сезона. Спортните имат допълнителни уплътнения и подсилвания, за да издържат на тренировките. Водните са пригодени за по-ниски температури и са от иновативна материя, която запазва краката сухи. Има и варианти за екологично настроените: от естествена вълна, плюс материали, които позволяват рециклиране.

Гимнастика

За да сте във форма, когато решите да ходите боси, е разумно да вземете превантивни мерки. С подходяща гимнастика е най-лесно. Тренировките за този „спорт“ не изискват наличие на спортен салон, специални уреди и фитнес екип. Достатъчно е да свалите обувките.

За загряване:

1. Разтягане. Раздвижете нежно стъпалата, седнали удобно на стол. После стъпете само с пръстите на пода, така че стъпалата да са встрани, на една линия с раменете. Натиснете деликатно, така че тежестта да падне върху пръстите и да усетите опъване по дължина на стъпалото. Повторете с всеки крак по няколко пъти.

2. Въртеливи движения. Седнете на стол и протегнете напред единия крак с изпънати в шпиц пръсти. Завъртете стъпалото от глезена наляво, след това – надясно. Повторете и с другия крак. Направете упражнението поне 5 пъти.

Изправяне на пръсти. В изправено положение се повдигнете на пръстите на краката много бавно. Задръжте така няколко секунди, след което също бавно се отпуснете на цели стъпала. Повторете няколко пъти.

За издръжливост:

Направете опит да се откажете от меките пантофи и чорапи у дома. Ходете само боси.

След като свикнете с босите крака в жилището, опитайте нещо по-сложно, тоест по-ръбесто. Разсипете пакет боб на пода и ходете върху зърната, докато се изморите. След упражнението внимателно масажирайте с крем краката, за да отпуснете напрежението.

3. През уикенда изберете разходка на открито – в парк или извън на града, но задължително на зелено място, където няма много хора, но има възможност да направите първите си опити за ходене без обувки. След като свикнете да стъпвате върху камъчетата без да подскачате и да охкате, винаги избирайте именно такава зелена почивка за свободните дни. В началото на новата работна седмица ще се почувствате наистина преродени.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser