Преминете към основното съдържание

Home office – стъпка по стъпка

Как да създадем перфектния работен кът у дома?

© iStock

Не ви трябва голямо жилище с много и огромни стаи, за да създадете свой собствен кабинет у дома. Изберете локация с обилна естествена светлина и достъп до чист въздух. Нека прозорецът, откъдето ще влиза естествената светлина, да се пада встрани от вас, а не зад или срещу.

Let the sunshine in!

Не пренебрегвайте осветлението! Ако е лошо, то може да причини умора, напрежение в очите, главоболие и цялостна раздразнителност, а това не води до продуктивност. Тъмните пространства могат да предизвикат депресия. Вдигнете щорите, дръпнете завесите, отворете прозорците и пуснете естествената светлина да влезе. Освен настолна лампа можете да разположите и други в различни точки на помещението така, че да ви е комфортно на очите по всяко време на денонощието и годината.

Бюро & стол

Ако прекарвате по-голямата част от деня си зад бюрото, е изключително важно столът да пасва на извивките на тялото ви напълно. Разстоянието от очите ви до екрана на компютъра трябва да бъде 60-90 см, горната част на монитора следва да е под/на нивото на очите. Краката да се опират в пода без никакво напрежение. Столът да е леко наклонен, за да намалите натиска върху гръбнака и да сведете до минимум болките в долната част на гърба. Ако досега не сте инвестирали в добър стол, използвайте възглавници, за да направите наличния по-удобен.

Цветовете

Цветовете около нас оказват влияние върху настроението и мозъчната ни дейност. Изборът на правилните цветове за работното ви пространство може да повлияе на вашата продуктивност. Синьото, зеленото и жълтото са подходящи варианти. Синьото действа добре при интелектуален труд, зеленото хармонизира и балансира, жълтото е силен стимулатор. Можете да декорирате със снимки и постери, които са доминирани от определен цвят.

Чисто & подредено

Творческият хаос понякога може да помогне на креативния ум да създава, но почти винаги пречи на съсредоточаването и производителността. Не претрупвайте с вещи, чудесно е, ако имате удобен органайзер. Освен това тъй като работите от дома си, цялата къща или апартамент са потенциални разсейващи фактори. Планирайте ден и час, за да почистите дома си. Ангажирайте се да правите ежедневно разтребване в определено време. И отделяйте поне 10 минути всеки ден, за да се уверите, че хоум офисът ви е организиран и подреден.

Топло, много топло

Свикнали сме да мисли, че 18-20 градуса е най-здравословната температура в помещението. Оказва се обаче, че тя може да не е добра за производителността. Според проучвания по-топлите помещения правят хората по-продуктивни. Имайте го предвид.

На какво ухае?

Освен цветовете ароматите също могат да повлияят на настроението, на мисленето и по този начин на производителността ни. Помислете дали да не добавите аромати към работното си пространство, които ще ви помогнат да се фокусирате. Например борът повишава бодростта, канелата подобрява фокуса, лавандулата успокоява, ментата и цитрусите повдигат настроението. Използвайте свещи, етерични масла, дифузер.

(Do not) make some noise!

Шумът около вас влияе върху способността ви да останете съсредоточени. Той може не само да ви разсейва, но и да повиши нивата на стрес, което да попречи на продуктивността ви. От друга страна, понякога пълната тишина може да бъде също толкова разсейваща, колкото и шумът в един офис. Експерти препоръчват услуги като Coffivity, които имитират шума от кафене – твърди се, че той помага за концентрацията.

Свежо & зелено

Качеството на въздуха може драстично да повлияе на способността ви да се фокусирате и да мислите ясно. Проветрявайте често, ако имате пречиствател за въздух, го ползвайте. Зелените растения са задължителни, драцена маргината, фикус бенджамина, бамбукова палма, дори бръшлян са добри варианти. Те пречистват въздуха, но и действат в посока намаляване на стреса, дори само докато ги наблюдавате. Според проучвания зелената работна среда повишава продуктивносттта с 15%.

Склад за идеи

Работите по нещо и изведнъж страхотна идея, която обаче няма нищо общо с него, ви удря по главата! Опитвате се да я игнорирате, но си давате сметка, че сте отворили вече двайсетина таба в онлайн сърча си по темата. Идеите са хубаво нещо, но понякога разсейват. Затова си създайте място за съхранението им, което да ви е подръка – листчета, бяла дъска, файл на десктопа. Когато имате свободно време, прегледайте събраните идеи и решете коя е за коша и коя – не.

Разнообразието е в основата на всичко!

Поставяйки себе си в нови условия, нещо различно, което попада в полезрението ви, е в състояние да ви спаси от рутината, изолацията, да ви помогне да останете фокусирани. Помислете за креативни начини да променяте работното си пространство. Завъртайте снимките на стената на всеки няколко дни. Седнете от другата страна на бюрото. Импровизирайте.

22 визии с широк панталон, вдъхновени от домашната ни карантина

Галерия

22 визии с широк панталон, вдъхновени от домашната ни карантина

В галерията сме събрали 22 стайлинга с широк панталон, вдъхновени от домашната карантина, в която се намираме в момента. Обичаме да прекарваме целия ден по пижама,...

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser