Преминете към основното съдържание

Хормоните в 12 въпроса

Променливо настроение, умора, напълняване – чували сме много пъти, че това се дължи на хормоните. Как точно функционира сложната ендокринна система, ще разберем от отговорите на тези 12 въпроса.
© iStock

Човешкото тяло е комплексна система от органи, които трябва да функционират в хармония. Те са свързани чрез кръвоснабдяването, по което протичат и естествени химически агенти – хормоните. Те са носители на специфична регулираща, стимулираща или забавяща процесите в организма информация и по този начин активират храносмилането, благоприятстват заспиването, влияят на сексуалното желание, отключват производството на сперматозоиди или овулацията, събуждат рефлексите и т.н. Всичко в тялото е контролирано от хормоните, които регулират основните ни инстинкти, развитието на органите, производството на енергия, телесната температура или възстановяването на нарушените тъкани. Без хормоните физическото, емоционалното и психическото здраве са невъзможни.

Човешкото тяло произвежда 50 различни хормона, без които здравето е невъзможно.

1. Как внасят ритъм в живота ни?

От пубертета до менопаузата жената живее в месечен ритъм. В първата половина от цикъла тя е подвластна на естрогените, които подготвят женското тяло за оплождане – матката нараства, слузестата повърхност на маточната шийка става по-пропусклива за сперматозоидите. Когато настъпи върхът в производството на естрогени, идва моментът на овулацията. През втората половина на цикъла се активира прогестеронът, който подготвя лигавицата на матката да приеме оплодената яйцеклетка. Ако оплождането наистина настъпи, двата хормона се отделят активно през цялата продължителност на бременността. Ако няма оплождане, количеството им рязко спада и маточната лигавица е елиминирана чрез менструацията. С течение на годините производството на естроген и прогестерон намалява и жената е все по-малко плодовита. През менопаузата тези хормони изчезват.

При мъжете нивото на тестостерона намалява след 50-годишна възраст, когато настъпва периодът на андропаузата.

2. Какво смущава дейността им?

Това са химически молекули, които имитират, блокират или променят дейността на някой хормон и така смущават цялостно организма. Установени са над 400 такива химически вещества, попадащи в тялото чрез пестициди, хербициди, остатъци от лекарства и пластмаси. Някои от тях имат естрогенен ефект и могат да доведат до намаляване на мъжката плодовитост.

3. Водят ли до напълняване?

Да, ако настъпи хормонален дисбаланс. Това е възможно при лоша хигиена на живот. Обездвижване, прекалена консумация на мазни и сладки храни, стрес – тези фактори благоприятстват производството на инсулин и натрупването на мазнини. Хормоналното остаряване също може да доведе до напълняване, особено в момента на менопаузата. Най-добрият начин да му се противодейства е умереното хранене и движението. Понякога причините за натрупването на килограми се крият в хипотиреоидизъм, който трябва да бъде лекуван.

4. Можем ли да им повлияем чрез храната?

Някои хранителни вещества се намесват пряко в хормоналното производство. Йодът например е необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза, триптофанът /аминокиселина, която влиза в състава на протеините/ е свързан с производството на серотонина. Захарта стимулира отделянето на инсулин, който е натоварен от своя страна с обмяната на захарта. Невинаги си даваме сметка за хормоналните последици от еднообразното хранене и диетите - особено тези, които са бедни на мазнини. Липидите са необходими за производството на кортизол и тестостерон. Преяждането пък пречи на хормона на растежа. Баланс, разнообразие и умереност в храненето са трите принципа, които поддържат правилната дейност на ендокринната система.

Щитовидната жлеза – фабрика за хормони

5. Как се отразява спортът?

Физическата активност стимулира производството на ендорфини и серотонин – хормони, които участват в механизмите на удоволствието и радостта от живота. По тази причина след упражняването на някакъв спорт човек се чувства бодър и удовлетворен. Спорът стимулира и хормона на растежа, който поддържа младостта на организма.

6. Опасни ли са хормоналните терапии?

В някои случаи лечението с хормони е от жизнено важно значение, тъй като замества естественото им производство от жлезите в организма. По-спорно е дали трябва да се приемат такива химически заместители, за да се компенсира хормоналното остаряване, например през менопаузата. Важно е да се преценят плюсовете и минусите във всеки индивидуален случай. Това се отнася и за противозачатъчните хапчета, с които трябва да се внимава при наличие на предпоставки за флебит, при затлъстяване и тютюнопушене. В тези случаи за предпочитане са други контрацептиви.

7. Какво представляват естествените хормони?

Те са произведени на базата на растения, които естествено стимулират хормоналната активност на организма. Най-известни са тези, които регулират функционалните смущения при менструалния цикъл. Те имитират ефекта на прогестерона или на естрогените. Природният произход на тези продукти обаче не означава, че те не предизвикват вторични ефекти върху организма. Затова винаги трябва да се консултираме с лекар, преди да решим да ги използваме.

8. Имат ли ефект върху либидото?

И при мъжете, и при жените хормонът на сексуалното желание е тестостеронът. При мъжете той се произвежда в постоянно количество от тестисите. При жените – от надбъбречните жлези и от яйчниците, като нивото му зависи от момента на цикъла. Най-много е по време на овулацията, когато и желанието за секс нараства, а това е благоприятно за зачеването – природата добре е подредила нещата!

9. Чувствителни ли са към стреса?

Да, тъй като хормоните пряко участват в овладяването му. Кортизолът отключва реакцията на организма при голямо напрежение, като мобилизира енергийните запаси от захар, липиди и протеини, усилва имунната система, ускорява сърдечния ритъм чрез свиване на кръвоносните съдове. Този моментален отговор на тялото има благоприятен ефект, но ако стресът е продължителен, повишеното производство на кортизол може да доведе до хипертиреоидизъм, сърдечни проблеми, нарушена обмяна на веществата, напълняване, безпокойство. Затова стресът трябва да бъде овладян, преди да се стигне до физиологически щети.

10. Има ли риск от свръхзасищане с хормони?

Мелатонинът, хормонът на растежа и хормонът DHEA се произвеждат в голямо количество по време на детството и юношеството. Първият влияе на съня, вторият активира растежа и мозъчното развитие, а третият повишава жизнеността на организма и се бори с остаряването на клетките, дължащо се на оксидантния стрес. Производството на тези хормони намалява с възрастта - на 60 години тялото отделя 4 пъти по-малко хормон на растежа в сравнение с 20-годишния организъм. Оттук произтича изкушението да си набавяме тези „подмладяващи” вещества с допълнителен прием на синтетичния им вариант. С това трябва много да се внимава, тъй като не се знае как точно могат да реагират органите и хормоналните рецептори в организма, които също остаряват и се променят с годините.

11. Как влияят на настроението ни?

Върху нашите емоции и настроения влияят много фактори, сред които са и сексуалните хормони при жената, свързани с менструалния цикъл. Симптомите на предменструалния синдром, като раздразнителност и плачливост, се дължат на внезапния спад в нивото на естрогените в кръвта, след като са били във върховното си количество по време на овулацията.

12. От какво ни предпазват?

Всички хормони, особено половите, имат предпазваща функция. Естрогените поддържат женското здраве и осигуряват потенциалната бременност, придават женственост на силуета /разширяването на ханша е свързано с улесненото раждане, а натрупването на мазнини по бедрата гарантира запаси за периода на кърменето/. Освен това естрогените предпазват сърдечносъдовата система, като стимулират производството на добър холестерол, усилват стените на кръвоносните съдове и втечняват кръвта. Тестостеронът пък с анаболизиращото си действие осигурява сила на мъжкото тяло, като стимулира натрупването на мускулна маса и укрепва костите.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser