Преминете към основното съдържание

Хосе Карерас се сбогува с българската публика

След края на последното си турне, тенорът се заема с хуманитарна дейност
Хосе Карерас
Хосе Карерас © ПР

Великият тенор Хосе Карерас напълно се раздаде на прощалния си концерт пред българската публика. „За мен е чест да бъда в България. Имате великолепна сграда! А българската публика е невероятна“, сподели испанецът след изявата си в НДК снощи.

Малко преди да излезе на сцената, Карерас се подготви в гримьорната си, която беше декорирана от родна бизнес-дама, която е негова почитателка. Карерас с изненада видя, че в стаята го очакват 209 бели рози. Тенорът обаче така и не разбра от кого е подаръкът.

Спектакълът на Хосе Карерас бе открит от диригентката Любка Биаджони, а произведението, с което беше даден старт на концерта, беше увертюра от „Прилепът“ на Щраус. Повече от два часа публиката се наслаждаваше на произведения на Йохан Щраус, Джузепе Верди, Едвард Григ и други. На сцената редом до Хосе Карерас беше и руското сопрано Анна Аглатова. На финала великият тенор зарадва почитателите си с изпълнението си на песента от златните години на Тримата тенори -  Torna A Surriento.

След прощалния си концерт Хосе Карерас получи най-високата степен на ордена на Министерството на културата „Златен век“ и грамота за заслугите си в развитието и популяризирането на културата и изкуството.

Хосе Карерас тръгна на прощално турне, посещавайки всички места, на които е пял. След края на световната си обиколка, той е решил да се отдаде на хуманитарна дейност. Тя е свързана с построени от него клиники за хора болни от левкемия и с подпомагане на нуждаещи се от апаратура, медикаменти и средства за борба със заболяването.
Самият Хосе Карерас успя да се излекува от коварната болест и в момента е в ремисия. 

© ПР, Хосе Карерас изнесе прощален концерт в София

Автор: Ирена Късметска

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser