Преминете към основното съдържание

Пера Палас: Да отседнеш в дворец в сърцето на Истанбул

Там, където Агата Кристи е написала знаменития “Убийство на Ориент експрес”, където Хемингуей е водел дълги разговори на по уиски на бара, където Мата Хари е прекарала дните си малко преди своята екзекуция

Истанбул, този мегаполис разпростиращ се между два континента, моментално ме грабна с малките си извити улички, грандиозни джамии и модерни сгради. Той интригува и въвлича гостите си в своите разкази и точно като кубче на Рубик не ме остави да си отдъхна, докато не опипах, развъртях и не пренаредих всичките багри, които притежава. Бившият Константинопол носи многопластовата си история гордо като корона. Една от нейните перли е хотелът намиращ се в най-европейската част на града, в който прекарах два вълнуващи дни. Този единствен по рода си хотел е Пера Палас.

Пера Палас отваря своите врати през 1895 г. с амбицията да удовлетвори изисканията на своите гости от Европа. 

Хотелът е първата сграда в Османската империя, в която има електричество и на времето е било единственото място в града за настаняване с гореща течаща вода, също така е и дом на първия електрически асансьор в Истанбул.

След удобния сутрешен полет с Turkish Airlines, по обяд вече бяхме стъпили на мраморния праг на двореца, който ни посрещна в цели си неокласически блясък. Трябва да отбележа, че това беше един от най-спокойните и нестресови полети, които съм имала. Гостоприемството на съседите ни започна още от стъпването в самолета с освежаващи напитки и продължи с вкусна закуска до безусетното кацане в новооткритото луксозно летище на Истанбул. 

Докато чакахме настаняване в стаите, имахме кратък тур, в който се запознахме с историята на Пера Палас.

Интериорът на сградата се отличава с ориенталски линии, а в балната зала и някои други части на хотела могат да се усетят арт нуво влияния. Трябва да се отбележи, че дори и днес се използват оригиналните водопроводни инсталации и оборудване на хотела.

В своите 120 години съществуване, под своя покрив Пера Палас е настанявал култови имета от Холивуд като Грета Гарбо, Алфред Хичкок, стайл икони като Джаки Кенеди и знаменити писатели като Пиер Лоти и Ърнес Хемингуей, в чийто разказ "Снеговете на Килиманджаро" е описан и самият хотел. Малко преди екзекуцията си в Париж, най-знаменитата жена шионин в историята, Мата Хари, също е предпочела да се настани в една от шикозните стаи на историческия Пера Палас. Излишно е да споменавам в колко много филми е "играл" хотелът и колко много светски събития са били провеждани тук.

Въпреки всички велики имена посетили хотела, най-силно се усеща присъствието на легендарната писателка на криминални романи - Агата Кристи. 

Ресторантът на Пера Палас носи нейното име, докато барът е кръстен "Ориент" в чест на книгата, която тя пише по време на дългогодишния си престой в хотела. Носи се легенда, че "ключът" към таинствените 11 дни от живота на Кристи, през които тя безследно изчезва и също толкова неочаквано се завръща, се крият в самият хотел. Според градската легенда, зад златния ключ, който Агата забравя в своята стая 411, се крие и истината на нейното почти двуседмично тайно приключение.

За "добре дошли" на масичката пред леглото ми бе оставена велурена кесийка, в който бе сложен дубликат на ключa на Кристи, който се оказа флашка с историята на хотела, плюс ключодържател и френски макарони - гостприемен жест, който искрено ме очарова. 

Преди да се настаним, обаче бяхме поканени на "скромен" чай, който по-скоро изглеждаше като мини пиршество с всичките си всевъзможни вкусотии. Тук беше моментът, в който изцяло се сбогувах с идеята за евентуално "лятно тяло" и дадох свобода на лакомницата в мен. 

ROOM 101 & 411

Понастоящем можете да си резервирате стаи, в които са отсядали Джаки Кенеди, Мара Хари и суитите на Пиер Лоти, Алфред Хичкок, Ърнес Хемингуей, но най-желан е номерът 411, в който е гостувала Агата Кристи. 

Просторната стая със старинни мебели на Кралицата на криминалните романи има колекция с редки публикувани книги на писателката на различни езици. Кокетният балкон е с впечатляващ изглед към града, а огромното легло и ваната в елегантната баня гарантират пълноценен отдих след обиколките из заетите улици на града. 

За жалост при посещението ни в Истанбул стаята на Агата Кристи бе наета, но успяхме да разгледаме друга с историческа стойност - стаята музей на Ататюрк

Пера Палас често е бил домакин на Мустафа Кемал Ататюрк, който предпочитал да взима най-критичните си решения за страната или просто да посрещне своите изтъкнати гости точно в този хотел. Той предпочитал да отсяда в стая 101, която днес превърната в музей, освен че е запазила любимите интериорни детайли на турския лидер, пази и куп негови лични вещи. 

Номер 108, в който бях настанена представляваше просторна двойна стая с масивни мебели, изглед към града и баня с ориенталски детайли.

Хотелът не пести усилия да глези своите гости при всяко почистване на стаята зарежда с нова порция френски макарони, които никога не са излишни. Въпреки всички вкусотии, които Истанбул предлага.  

ЕКЛЕКТИЧЕН ИСТАНБУЛ 

Ето няколко неща, които да не пропуснете, когато се в града: 

ПЛАВАЩА ВЕЧЕРЯ НА БОСФОРА

Този космополитен град живее в динамичен ритъм, който балансира само присъствието на Босфора - спокоен и без ограничения през почти всяко време на годината. Неговите тихи води позволиха да се насладим на вечеря на частна яхта под наем, малко преди залез, когато слънцето с последни сили гали копринените вълни.

Круизът по Босфора е чудесна възможност да се види градът в нова перспектива, тъй като по бреговете му гордо са застанали повечето от джамиите и дворците на Истанбул.

РАЗХОДКА ИЗ ЦВЕТНИЯ КВАРТАЛ БАЛАТ

Именно тук сърцето на турския мегаполис бие неуморно, а животът пулсира силно. Ценителите на красивите снимки, античността, винтидж, творческата и историческата атмосфера със сигурност идват тук. Старият еврейски квартал Балат е много популярна туристическа дестинация също и заради цветните си и хубави къщи.

12 снимки на Истанбул

Галерия

12 снимки на Истанбул

Снимки: www.aydinbuyuktas.com

Докато обикаляте малките улички украсени с всеразлични графити, разгледайте и църквата Свети Георги, която е на 330 години и е първата православна катедрала в Истанбул.

ШОПИНГ ЗА ЧАЙ И ПОДПРАВКИ

Това може би е най-добрият начин да се потопите в ритъма на живота на Истанбул и да изживеете този град. Египетския пазар е чудесен за чай и подправки, но Големият пазар е нещо още по-впечатляващо. Намиращ се в сърцето на Истанбул, в района на Султанахмет, в близост до Синята джамия и Света София, това не е просто най-големият пазар в света, а е цял град вътре в града. Само си представете: 60 улици, 4400 магазина и сергийки, фонтани, джамии, кафенета, училище и дори баня.

ПРОБВАЙТЕ МЕСТНИЯ СЛАДОЛЕД

Най-близкият аналог на турската дондурма е сладоледът. Това е вкусен деликатес, въпреки че се приготвя от доста необичайни съставки. Трябва да отбележа, че, за да си получите сладоледа ще ви трябва чувство за хумор, защото продавачите обичат да разиграват клиентите си със забавни закачки преди да им връчат студения десерт във фунийка. 

ПОСЕТЕТЕ ТАКСИМ

Особено се препоръчва за шопохолици, тъй като именно тук се намира прочутата безкрайна улица Истиклал с много магазини, кафенета, ресторанти и барове, а нощният живот тук не отшумява до сутринта.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser