Преминете към основното съдържание

Хотели с история: "Савой" в Лондон

Шепот в коридорите, исторически срещи в ресторантите, известни любовни романси... Някои от най-известните хотели в света предлагат повече от луксозна нощувка. Това са места, в които известните и богатите създават история. Започваме с хотел "Савой" в Лондон
Улицата към хотел „Савой“ е единствената в Лондон с дясно движение, 1924 г.
Улицата към хотел „Савой“ е единствената в Лондон с дясно движение, 1924 г. © GettyImages

Ричард Д'Ойли Карт, човекът, който събира музикантите Гилбърт и Съливан в театър „Савой“ през 1881 г., създава едноименния хотел през 1889 г.

Малко преди това, докато е отседнал в „Гранд Хотел“ в Монте Карло, той се запознава с хотелския мениджър Цезар Риц и готвачът Огюст Ескофиер, които наема, за да работят в хотела му в Лондон. Под управлението на Риц „Савой“ бързо се превръща в най-добрия хотел в града. А заради ексцентричността на френския си главен готвач, става и културна легенда.

Именно там Ескофиер създава известния десерт „Мелба“ в чест на голямата австралийска оперна певица Нели Мелба. Сред известните гости, отсядали в „Савой“, са Уинстън Чърчил, Мерлин Монро, Енрико Карузо, Елизабет Тейлър, Марлене Дитрих, Чарли Чаплин и Франк Синатра, на част от които са кръстени и стаи в хотела. Днес нощувка в „Савой“ ще ви струва около 1000 лв.

Вижте архивни снимки от хотела и някои от най-знамените гости, отсядали в него, в галерията.

Още по етикети

хотел , Лондон , история
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser