Преминете към основното съдържание

Хотели с история: старият хотел „България“

Най-емблемaтичният хотел у нас

Сградата на хотела в сегашни дни
Сградата на хотела в сегашни дни © iStock

Повечето софиянци знаят, че той се е намирал на сегашната улица „Дякон Игнатий“ 1. Хотел „България“ има уникална архитектура, той е построен почти веднага след Освобождението, през 1881 г., по проект на талантливия чешки архитект Антон Колар (които е проектирал и паметника на Васил Левски в София).


ХОТЕЛИ С ИСТОРИЯ: ALGONQUIN В НЮ ЙОРК


Като най-модерния хотел в цяла България по онова време, той логично е бил и мястото, в което са отсядали голяма част от тогавашните интелектуалци. В края на XIX век за кратко там е живял проф. Констаннтин Иречек, докато му намерят подходящо жилище в София. В хотел „България“ през 1920 г. в стаята си умира и големият приятел на България, Джеймс Баучер, който е живял в хотела целогодишно за цели 23 години. Гост на хотела бил и авторът на „Десет дни, които разтърсиха света“, Джон Рийд. Сред останалите известни личности, нощували там, са немската актриса Евелин Холт, руският бас Фьодор Шаляпин, френският актьор Шарл Ванел и бразилският пианист Клаудио Арау.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser