Преминете към основното съдържание

Храни, от които коремът се подува

Всички познаваме неприятното усещане на подут корем - сякаш сме изяли футболна топка. И веднага роклята не седи, както искате. Нито един панталон не ви става, а размерът на дрехите сякаш не е вашият. Но този дискомфорт може да бъде избегнат, стига да...
© iStock

Всички познаваме неприятното усещане на подут корем - сякаш сме изяли футболна топка. И веднага роклята не седи, както искате. Нито един панталон не ви става, а размерът на дрехите сякаш не е вашият. Но този дискомфорт може да бъде избегнат, стига да знаете каква храна да ядете.

Някои хранителни продукти се усвояват по-трудно и предизвикват газове, които буквално разширяват червата и стомаха. Комбинацията на някои от храните предизвиква „взривоопасен“ ефект. Вижте някои от хранителните продукти, които най-често предизвикват подуване и дискомфорт.

Бял хляб

Като цяло е добре да елиминирате напълно изделията от пшеница – това пречистено и преработено зърно не носи почти никаква полза на организма. В хляба са включени още захар и мая, които предизвикват подуване. Ако не можете да се откажете от хляб, търсете такъв, който е приготвен с квас.

Газирана вода

Напитки, обогатени с въглеводород, причиняват временно увеличаване на обема на стомаха. Това може да трае от един до три часа и да бъде съпроводено с тежест и дискомфорт. В газираните напитки често се съдържа и голямо количество захар, която се складира в мастните депа на организма.

Продукти, пържени във фритюрник

Това са меко казано нездравослвони продукти, особено ако са приготвени в заведение за бързо хранене. Тези храни съдържат големи количества захар, сол, подправки и различни консерванти, както и химически добавки. Те са богати на транс мазнини, които предизвикват възпаление на стомаха.

Извара или кисело мляко със сладко

Съчетаването на топинг и протеинова храна не е добра идея. Тази смес е трудна за храносмилане.

Сладолед

Той е истинска захарна бомба, която причинява подуване на стомаха. Дори и без лактоза, студеният продукт е трудно смилаем за стомаха.

Грозде

Гроздето също е трудно за смилане и причинява газове в стомаха. Прасковите и ябълките причиняват същото на организма. Богатите на фруктоза плодове изискват много енергия за смилането им.

Преработено месо

Тази категория включва всички месни продукти, направени без вашето участие, т.е. Всички полуфабрикати. Диетолозите и лекарите препоръчват да ги изключим напълно от менюто си. Тези продукти съдържат много химия и вредни мазнини, които причиняват затлъстяване и сърдечни проблеми, както и възпаление на стомаха. Колбасите съдържат големи количества натрий, който води до задържане на течности в организма – това води до отток.

Бобови

Това, че бобовите са газообразуващи, е известно на всички. Това се случва, когато тази храна започне да ферментира в стомаха ни – причинява дискмофорт. Малко помощ може да получите, като предварително накисвате бобовите, преди да ги сготвите.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser