Преминете към основното съдържание

Храните, които ще ни стоплят през зимата

Декември е тук, минусовите температури – също
© iStock

Супите са задължителни през студените месеци, както и чаят с мед, лимон и джинджифил. И с това не казваме нищо ново. Ето какво друго препоръчват нутриционистите да включим в диетата си, за да поддържаме организма и тялото си топли през зимата.

Кореноплодни зеленчуци

Сред най-затоплящите кореноплодни зеленчуци са моркови, ряпа, картофи, лук и чесън. Те се усвояват по-бавно от организма, поради което се генерира повече топлина.


MY CHECKLIST: ВИТАМИНИ & МИНЕРАЛИ ОТ СЕГА ДО ПРОЛЕТТА


Сгряващи подправки

Сред тях са карамфил, канела, джинджифил, звезден анасон. Могат да се добавят към супи, яхнии, къри, чай, кафе. Придават допълнителен богат вкус на храните и напитките и затоплят тялото.


6 ПОЛЕЗНИ ДОБАВКИ КЪМ ЧАЯ


Гхи

Гответе с гхи (пречистено масло). То е широко използвано в Аюрведа и разпространено в националната кухня на Индия, Пакистан, Непал и др. Богато е на ненаситени мазнини, които са отговорни за поддържането на тялото топло, както и за снабдяването му с енергия, което ни е изключително важно в летаргичните зимни месеци.

Мед

Заменете захарта с мед, когато искате да подсладите чая, млякото или кафето си. Не се колебайте да го включвате и в дресингите за салати.


4 ПРАВИЛА, ЗА ДА БЪДЕ МЕДЪТ ПОЛЕЗЕН


Сушени плодове

Яжте смокини! Сушените смокини гарантирано ще ви стоплят. Можете да ги редувате с фурми. В Индия те се добавят например към топло мляко. Смокините и фурмите са богати на калций и желязо, загряват съвсем естествено тялото ни и го зареждат с енергия.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser