Преминете към основното съдържание

Християна Лоизу от X Factor: Никога няма да оставя оперното пеене

Красивата кипърка се появи на кастингите за четвъртия сезон на X Factor като оперна певица, но днес показва, че може да се изявява във всички музикални стилове. За пътя си към оперната сцена, Хриси разказва на читателите на elle.bg.
Християна Лоизу
Християна Лоизу

Хриси, в X Factor ти впечатляваш с уникалния си глас. Оперното пеене до каква степен ти помага и до каква ти пречи в това, което правиш в шоуто?
Оперното пеене ми помага в смисъл, че гласът ми е развит във високия регистър и мога лесно да вкарвам различни нюанси в песните, които изпълнявам, както правят големи изпълнители като Марая Кери, Лара Фабиан, Уитни Хюстън, Леона Люис и др. 
Сега, от друга страна, не бих казала, че ми пречи, но трябва да си постоянно в страхотна форма, за да можеш за много малко време да подготвиш нещо и в двата стила. Примерно ако ти дадат като задача първата седмица да изпееш нещо поп, а следващата седмица нещо съвсем оперно.
 
Кое те плени в оперната музика и защо реши да учиш именно оперно пеене?
Реших да уча оперно пеене след като така ме посъветва първата ми учителка по пеене в Кипър. Че то ще ми помогне повече да се развия. От друга страна, защото според мен то е по-голямо и качествено изкуство.

Кога за първи път отиде на опера и коя оперна ария самата ти би искала да изпълниш?
За първи път ходих на опера, когато бях на 17 години и гледах „Дон Жуан“ на Моцарт. А бих искала да изпълня арията на Лакме (арията на звънчетата) от операта "Лакме" на Лео Делиб.

Ти си млад човек и като такъв виждаш ли интерес не само сред твоите връстници, но и сред по-малките към изкуството ти?
Да, виждам голям интерес и от по-малките. Получавам постоянно съобщения от всякакви хора, дори и от малки деца и тийнейджъри, че имам страхотен глас, че много хубаво пея и много високо, и особено малките ме питат: "Как можеш да пееш по този начин?" - и аз се усмихвам :) 

Как би описала на човек операта, ако той никога досега не се е докосвал до това изкуство?
Бих я описала като едно от най-великите изкуства. Изкуство, което, докато гледаш, можеш да се изгубиш из магията и приказката, които то разказва.

Кои са твоите идоли в операта и с коя звезда би искала да се изявиш редом на сцената?
Мои идоли са Натали Десай и Лучиано Павароти.

Операта ли е твоето бъдеще или вече се замисляш да направиш нещо в по-поп звучене?
Много харесвам съчетаването на различни стилове. От малка обичам да пея и поп, и оперно. Малко съм се занимавала и с мюзикъл. Зависи какви предложения ще имам след X Factor. Ако бъдещето ми е като поп певица, тогава ще стана, но никога няма да напусна оперното пеене и обратно. Ще продължа да се развивам.

Имаше „оперна“ конкуренция в лицето на момчетата от Belcanto. Говори ли ли сте си да направите нещо заедно след края на формата?
Не сме говорили за нещо такова, но звучи много хубаво като идея и ще бъде удоволствие за мен някой ден да работя с тях.

Автор: Ирена Късметска

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser