Преминете към основното съдържание

Хубави снимки в пещера с мобилен телефон? Лесно е!

Разбира се, трябва ви точният телефон, няколко професионални съвета и доза креативност
© Вера Гоцева-Lomovera/Huawei

Не знам за вас, но аз лично отдавна се бях отказала да снимам на тъмно. А камо ли в пещера, където светлина почти няма, освен от така наречените „лампи“, които така или иначе помагат само да не се подхлъзнем. И то не винаги. Ако си мислите, че светкавицата решава проблема, помислете отново. Не!

Но ако се питате защо използвам минало време в първото изречение, то ще ви кажа, че това беше проблем за непрофесионалните ми фотографски способности преди да взема в ръка новия Huawei P20 Pro. И преди от марката да ни организират специален уъркшоп в пещерата Съева дупка, където известната със страхотните си снимки Вера Гоцева- Lomovera (последвайте я задължително в Instagram и Facebook), да ни разкаже повече за това как с точния телефон в ръка можем да направим хубави снимки, дори и в пещера. Повярвайте ми, не мислех, че ще открия някоя читава снимка в галерията на телефона си след това.


ВИЖТЕ ПАРИЖ ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА... МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН


Поредната ми грешка. Оказа се, че въпреки непретенциозните ми умения, има няколко снимки, които дори Вера хареса и да ви кажа честно, аз също харесах. Но преди да ви сразя с уникалните си фотоси и да ви покажа тези на Lomovera, ще ви представя 10 съвета, които тя ни даде преди да влезем в Съевата дупка и които ще ви бъдат полезни, независимо дали сте в пещера или вечер на улицата.

  1. Обектът ви трябва да е неподвижен. Снимането на ниска светлина изисква известна неподвижност, освен ако целта ви не е да направите размазани снимки, в които дефектът е ефект.
  2. Снимайте без светкавица срещу светлинен източник. Ако разположите обекта си пред някаква светлина, ще имате много ефектни силуети. Снимането може да бъде в цветен или монохромен режим, като ако искате да подсилите ефекта на контрастния силует, изберете черно-бялото.
  3. Снимки със светкавица. При този вариант отново снимайте срещу светлинен източник и ще получите креативни фотоси в градски стил. Пробвайте това в градски условия. Също пробвайте да вдигнете светкавицата над обекта.
  4. Не снимайте само в нощен режим. Опитайте да работите ръчно и снимайте в дълга експозиция. С малко повече практика снимките ви няма да са по-различни от тези на всеки DSLR (или професионален фотоапарат, бел. авт.). Дългата експозиция ви позволява да улавяте движения.
  5. Снимайте неподвижен обект и рисувайте около него светлина. Тук вече ви е нужен режим и той е Light-Painting. Нека обектът ви е неподвижен, а някой ви асистира с малко фенерче, рисувайки около обекта.
  6. Не се страхувайте да бъдете креативни. В снимането на ниска светлина имаме няколко редовни сюжета, от които е добре понякога да бягате, търсейки собствения си глас. Слабата светлина е ваш помощник в експериментите. Не забравяйте, че не само острата снимка е красива, но и тази, в която няма нищо фокусирано.
  7. Не зумвайте, освен ако не търсите конкретен детайл. Снимането на ниска светлина е свръхчувствително към зуум-а. 5-кратният хибриден зуум на P20 Pro и трикратният на P20 са безупречни на дневна светлина и могат да допринесат за много интересни снимки и в ниска осветеност, но в трудни светлинни условия, ако искате да се приближите и това е възможно, по-добре се разходете.
  8. Снимайте и в монохром. Черно-бялата фотография и нощта са неразривно свързани.
  9. Снимайте на максимално широка бленда, използвайки отново ръчните настройки. Това ви дава централизиран обект и симфония от светлини или размазвания с боке ефект.
  10. Снимайте градски отражения в нощни локви. При стабилен нощен режим експериментирайте, снимайки в локви нощните градски светлини. Важното тук е да внимавате в композицията и да изберете кое е по-важно за вас – отражението или първоизточника, за да насочите фокуса натам.

Изглежда лесно, но всъщност се изисква практика. И добър телефон. Няма как да пропусна да ви кажа, че Huawei P20 Pro има уникален нощен режим, за който не ви трябва статив, а точната доза креативност и внимание към детайла. Аз лично предпочитам да снимам на него, не само защото е по-лесно, но и защото страшно много харесвам крайния резултат, за който не се налага да се затормозявам с ръчни настройки. Но ако вие не сте толкова мързеливи, колкото съм аз, можете да експериментирате и да се „заровите“ в настройките.


ВДЪХНОВИХМЕ СЕ ЗА ГРИМА СИ ОТ... ТАБЛЕТ


Е, вече знаете най-важното за нощната фотография и ако сте се запалили по нея, ви предизвиквам да участвате организирания от Huawei глобален конкурс за мобилна фотография Next Image Awards. Той има шест категории, като една от тях е именно за нощни снимки – Good Night, Nature, Faces, Hello, Life, Check In и Story Board. Крайният срок е 20 август, така че имате още седмица, за да развихрите въображението си с телефон на Huawei в ръка. Регистрирайте се тук,а сега разгледайте Съевата дупка през погледа на Вера Гоцева и на моята скромна фотографска особа.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser