Преминете към основното съдържание

Художничката Юлия Красовска ни кани на "Разходка в миналото"

Всеки може да види и сравни как София и Бургас са се променили във времето

Изложбата на Юлия Красовска е посветена на украинеца Михайло Парашчук - професор и скулптор с европейско признание, уникална личност и в историята на България, и в историята на Украйна.

Михайло Парашчук пристига в България през 1921 година и тук създава редица архитектурни шедьоври, които и досега са запазени из центъра на град София.

Благодарение на неговите усилия през първата половина на ХХ век градът се превръща в истинска европейска столица. Той създава архитектурна пластика и украса на такива важни обществени сгради като Софийския университет "Св. Климент Охридски", Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Народния театър „Иван Вазов“, Народното събрание и Съдебната палата в София, а също така и сградите из страната.

Картините на Юлия Красовска изобразяват сгради в периода 1950 - 1960 г, които е украсявал Парашчук, а след това можете да видите снимки на неговите скулптури към тези сгради.

Също така са представени и картини, които изобразяват сгради в Бургас по проект на италианския архитект Рикардо Тоскани, който участва в изграждането на редица паметни сгради в началото на миналия век.

Наред с акварелната възстановка на старинния изглед Юлия Красовска предлага и съвременни снимки направени от същия ъгъл. По този начин всеки един може да види и сравни как градът се е променял във времето.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser