Преминете към основното съдържание

И двамата братя Бахарови си тръгнаха с награди от „Икар“-ите

Вижте кои са останалите отличени театрали
Явор и Захари Бахарови
Явор и Захари Бахарови © Тихомир Рачев

Статуетките „Икар“ за главна и за поддържаща мъжка роля тази година отидоха при двама братя. На церемонията по връчването на театралните награди, провела се в Народния театър „Иван Вазов“, отличените Захари и Явор Бахарови заслужено получиха признание за играта си съответно в „Чамкория“ и „Редки тъпанари“.

Братя по награди

Успехът на по-големият брат – Захари, бе повече от очакван, след фурора му като Бае Славе на сцената на „Театър 199“ в моноспектакъла на режисьора Явор Гърдев по едноименния роман на Милен Русков.

„Икар“-ът за поддържаща мъжка роля пък отиде в ръцете на по-малкия брат за ролята му на Микеле в постановката на Драматичен театър „Сава Огнянов“-Русе с режисьор Теди Москов. От сцената Явор Бахаров благодари на брат си и на своята приятелка – актрисата Рая Пеева от сериала „Скъпи наследници“, с която живее заедно от година.

В главната роля

При жените „Икар“ за главна роля бе връчен на Радина Кърджилова за играта ѝ като Екатерина в „Танцът Делхи“.

© Васил Германов, Радина Кърджилова

Спектакълът на Народния театър получи още две статуетки – за режисурата на Галин Стоев и за поддържащата женска роля на София Бобчева. Актрисата беше наградена за две свои героини едновременно – за тази на медицинска сестра в „Танцът Делхи“ и за Зина от „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности“ (отново в Народния театър).

Големите постижения

„Икар“-ът за най-добра постановка отиде при „Пияните“ на Явор Гърдев в Малък градски театър „Зад канала“. За куклено изкуство бе отличен спектакълът „Парченцето“ на Бургаския куклен театър, а наградата за постижение получи кукленият театър за възрастни „Авеню Q“ на Столичния куклен театър.

Статуетката за дебют бе връчена на целия екип актьори от „Ревизор“ на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и НАТФИЗ – студентите Шахин Шехзен, Антоан Петров, Денис Изетов и Павел Емилов.

Актьорът Иван Иванов, получил почетна награда за чест и достойнство, бе посрещнат от публиката на церемонията с продължителни аплодисменти. Колегата му Васил Михайлов, номиниран за цялостен принос, не присъства в залата и часове по-рано съобщи, че отказа да приеме наградата заради ситуацията в българския театър.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser