Преминете към основното съдържание

И любовната връзката се нуждае от детоксикация

Вижте няколко приятни и лесни начини да освежите романтичните си отношения.

По време на пандемията двойките загубиха способността да правят неща, които някога бяха приемани за даденост, като излизане на вечеря или пътуване, което позволява отпускане и повторно свързване с любимия човек.

Ако добавим и споделения домашен офис, финансовите проблеми и дистанционното обучение на децата ето как скука, раздразнителност и конфликти постепенно се настаниха в много интимни връзки. Вижте как да се погрижите отношенията с половинката ви да оцелеят и да са пълноценни.

Направете равносметка на връзката си

Точно както водите колата си за преглед в сервиз, може да проверите какво е състоянието на различни аспекти на съвместния живот като обич, секс, комуникация, домакински задължения, прекарано време заедно и финанси.

Въпреки че сме склонни да се фокусираме върху това как партньорът ни може да се подобри, препоръчително е да се запитате как вие можете да бъдете по-добри. Това може да бъде много овластяващо, особено по време на пандемията от COVID-19, когато толкова много неща са извън нашия контрол.

Погрижете се за себе си

Преди COVID, повечето хора са имали повече време и пространство за себе си, независимо дали е било самостоятелно пътуване до работното място, време във фитнеса или някакво случайно общуване в офиса. Намирането на иновативни начини за презареждане е от решаващо значение. Обърнете внимание на „голямата тройка“:

здравословна диета, ежедневни упражнения, достатъчно сън (поне седем до девет часа на нощ). Всеки от тях има голямо влияние върху нашето настроение и способността ни да запазваме спокойствие, което ни прави много по-лесни за съжителство!

Започнете с нещо малко

За щастие детоксикацията на лошите навици във връзката не изисква скъпи вечери или изискани ваканции. Всъщност изследователи са установили, че малки действия – като държане за ръце и редовни прояви на доброта – оглавяват списъка за това как хората се чувстват обичани. Ето ви няколко идеи: намерете време за истински разговор, различно от размяна на списъци за пазаруване и графици. Оставете си време за разговор без включени устройства, без деца и др.

Планирайте време за „връзка“ всеки ден

Задайте таймер за поне 15 минути по едно и също време всеки ден и се уверете, че времето се използва за смях, отпускане след работа или обсъждане на проблеми във връзката.

Инициирайте привързаност

Все по-голям брой изследвания показват, че привързаното докосване сред двойките осигурява водопад от ползи, включително увеличаване на „хормона на любовта“ окситоцин и намаляване на кортизола („хормона на стреса“). Но последствията не са само физически: двойките, които се докосват редовно, се чувстват и по-сигурни в отношенията си.

Опитайте нещо ново

Новите преживявания активират системата за възнаграждение на мозъка, заливайки го с допамин – един от невротрансмитерите за положителни усещания, който се активира в началото на романтична връзка. Още по-добре, ако заниманията са на открито. Независимо дали изпробвате нова туристическа пътека или се занимавате с градинарство за първи път, пребиваването сред природата е свързано с физическото и емоционалното благосъстояние.

Потърсете подкрепа

Може да е време да помислите за терапия за двойки, ако аргументите ви са непродуктивни: например, ако рядко постигате разрешение на проблем или ескалирате до точката, в която самият аргумент се превръща в проблем.

Естествени подобрители на либидото

Обикновено, колкото по-доволни са двойките от сексуалния си живот, толкова по-удовлетворени са и от връзката си. Двойките, които имат нужда от малко помощ, за да се настроят на интимна вълна, могат да изпробват тези стратегии:

Осъзнатост

Практикуването на осъзнатост може значително да подобри сексуалното желание, възбудата и удовлетворението.

Билкови афродизиаци

Проучване от 2015 г. сочи, че мака, трибулус (бабини зъби), гинко и женшен могат да подобрят либидото, удовлетворението и сексуалната функция. Някои изследвания заключават и че семената от сминдух могат да повишат либидото при жените и мъжете.

Конфронтирайте се честно

Мит е, че щастливите двойки не се карат. Всъщност изследователите твърдят, че продуктивният спор насърчава близостта и свързването. Ето няколко съвета, за да останете градивни, когато нещата се разгорещят:

* Слушайте и валидирайте

Да останеш съпричастен по време на конфликт е невероятно трудно, но това е златното правило на общуването на двойките. Вместо да минимизирате притесненията на партньора си („Може да е по-лошо!“) Или да се защитите („Защо ме обвиняваш?“), опитайте се да слушате без да осъждате, като се присъедините към партньора си в чувствата му („Разбирам колко си наранен“).

*Бъдете открити

Може да се чувствате неудобно да споделяте чувствата си, но това подобрява връзката. Използвайте изявления в аз-форма („чувствам се много наранен, когато ...“), а не директни атаки на партньора („Никога не си внимателен към мен“).

*Внимавайте за езика на тялото си

Използвайте мек, нежен тон ,без въртене очи, тежки въздишки или кръстосване на ръце.

* Дайте си почивка

Ако нещата се разгорещят, отделете поне 20 минути, за да оставите тялото си да се успокои. Опитайте се да дишате и да насочвате енергията си в нещо странично – като да почистите с прахосмукачка или да се разходите – вместо да размишлявате за конфликта.

*Приемете най-доброто за вашия партньор

Опитайте да отговорите положително на опитите, които вашият партньор прави за вашата връзка, като например да се шегува мило с вас или да държи ръката ви.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser