Преминете към основното съдържание

Яйцата – суперхрана за внимателна употреба

Спорната репутация на яйцата не е от вчера
© istock

Някои диетолози ги смятат по-скоро за вредни, други ги обявяват за идеалната храна. Ето и фактите.

Съкровище от протеини

Всеки мъж има нужда от 65 до 90 грама протеини на ден, а жените – от 55 до 65 грама. Това са средни стойности, които се определят от количеството мускулна маса. Жените, които спортуват, както и кърмещите майки се нуждаят от допълнителни 10-20 грама на ден. Най-малко една трета от тези протеини идват от животинските продукти, съдържащи най-много аминокиселини. Те участват в производството на собствените ни протеини. Останалите две трети ни доставят растителните храни – зърнените продукти, ядките, бобовите храни, но в тях количеството на аминокиселини е по-малко.

В едно средно по размер яйце има около 6 грама протеини, разпределени почти поравно в белтъка и жълтъка. Яйцето съдържа идеалния коктейл от аминокиселини, което го превръща в мярна единица за оценяване на всички останали продукти по отношение на съдържащите се в тях протеини.

Яйца и алергия

Алергията към яйцата е една от най-разпространените. Може да бъде както към белтъчно вещество в жълтъка, така и към белтъка. Алергичната реакция трае най-малко ден. Тя се проявява като неравномерен обрив, сърбеж по кожата и екзема, болки в корема, диария, гадене и повръщане или със симптоми като на астмата – хрема, сълзене и зачервяване на очите, кихане, кашляне.

Яйца и холестерол

Американско изследване установява, че яйцата са толкова вредни за артериите, колкото е и тютюнопушенето. Изследвани са 1200 души на средна възраст 61 години с наблюдение над атеромните плаки на каротидните артерии на шията при усилена консумация на яйца. Трябва да се уточни обаче, че изследваните хора са били със симптоми на сърдечносъдови заболявания и не са били отчетени допълнителните рискови фактори като свръхтегло например. Самите учени са отчели нуждата от потвърждаващи проучвания.

Холестеролът се намира само в жълтъка – около 1140 мг на 100 грама. Един жълтък тежи средно 20 грама, което означава, че съдържанието му на холестерол е 228 мг.

Разбира се, хората с висок холестерол и страдащите от сърдечносъдови заболявания, трябва да ограничат максимално консумацията на яйца. Но всички останали не бива да се лишават – холестеролът не е хранителна отрова!

Винаги в хладилника

Яйцата се съхраняват винаги на студено. В повечето магазини обаче ги виждаме изложени на стайна температура. Защо?

Промените в температурата предизвикват кондензация и яйцата се покриват с микроскопични водни частици, които застрашават естествената протекция на черупката от различни бактерии. Ако бъдат поставени в хладилник от момента на снасянето им, те не могат да останат на хладно през целия период, докато стигнат до дома на потребителя.

Веднъж купени, яйцата се съхраняват в домашния хладилник, и то в техния картонен амбалаж, а не разпределени по специалните отделения на вратата на хладилника – там, при всяко отваряне, те са изложени на термичен шок и това може да наруши защитната функция на черупките.

Хранителната стойност на яйцето

То е почти идеален хранителен продукт – освен качествените си протеини яйцето ни доставя липиди, много от които са ненаситени, тоест полезни, витамини А, D и от група В, каротин, минерални соли. Липсват му само фибри.

В рамките на европейско изследване яйцата от свободно отглеждани кокошки били сравнени с конвенционалните, добивани в затворени ферми яйца. Първите съдържали 4 до 6 пъти повече витамин D, 7 пъти повече бета каротин, 3 пъти повече витамин Е и 2 пъти повече омега-3 мастни киселини.

Химичният състав на яйцето се влияе както от режима на хранене на птицата, така и от сезона и други фактори. Например съдържанието на витамин А в яйчния жълтък през лятото е многократно по-голямо, отколкото през зимата.

Белтъкът на яйцето се състои от около 85-90% вода, 10-12% белтъчини и под 1% въглехидрати, мазнини и минерални вещества. Жълтъкът е най-ценната хранителна част на яйцето. Около половината от съдържанието на жълтъка е вода. Мазнините заемат около 1/3. Белтъчините са около 15-16%.​

Още по етикети

здраве , добра форма
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser