Преминете към основното съдържание

Идея за романтична вечер с балет „Арабеск“ край морето

Ако на 6 юли сте във Варна, струва си да гледате „Ромео и Жулиета“
Кадър от "Ромео и Жулиета" на балет "Арабеск"
Кадър от "Ромео и Жулиета" на балет "Арабеск"

В юбилейния си сезон, когато честват 50 години от създаването на балет „Арабеск“ и 100 години от професионалното начало на оперетата в България, Национален музикален театър тръгва на турне.

Първата дата е 6 юли, когато в Летния театър във Варна ще се играе „Ромео и Жулиета“. Струва си да го гледате, ако сте на романтична ваканция край морето.

Същият спектакъл открива открива програмата на Фестивала на сцена „Крепост Царевец” във Велико Търново на 7 юли.

Кадър от "Ромео и Жулиета" на балет "Арабеск"

„Ромео и Жулиета” е модерен танцов прочит на пиесата на Шекспир с неповторимата музика на на Сергей Прокофиев. Хореографът Боряна Сечанова поставя въпросите за тогавашните и сегашните представи за любовта, за доброто, отговорността и мястото на човека в мирозданието. В историята на трупата постановката на Сечанова е третата среща с великата пиеса на Шекспир. През 1972 г. италианския хореограф Хуан Корели поставя „Ромео и Жулиета“ по музика на Чайковски, специално за „Арабеск“. Постановката печели наградата за съвременна хореография на VI-ия международен балетен конкурс във Варна. През 1979 г. Маргарита Арнаудова прави своята версия на „Ромео и Жулиета“ по сюитата на Прокофиев. Сценографията е на Иван Токаджиев, костюмите – на Николина Костова-Богданова, а диригент е Константин Добройков.

Още един спектакъл е включен в турнето на Национален музикален театър и това е „Царицата на чардаша“. Може да го гледате на 8 юли в Летния театър във Варна и на 10 юли в Летния театър в Бургас. Ще видите една класическа и в същото време модерна трактовка на оперетата на Калман, която ни пренася в бляскавата атмосфера на Австро-Унгарската империя. Модерното в нея е не само динамиката на действието, но и взаимоотношенията между героите. Ще се насладите на музиката на Калман с нейната богата оркестрация, увличащото либрето, динамичната хореография и красивите костюми и сценография.

Кадър от "Царицата на чардаша"

В навечерието на премиерата в Музикалния театър дъщерята на Имре Калман, Ивон Калман, е изпратила писмо до екипа на новата постановка с пожелание за успех на знаменитата оперета на баща й. „За мен е огромно удоволствие да зная, че творчеството на баща ми е толкова обичано и ценено в България” – пише Ивон Калман. „Знам, че във вашата страна оперетата има голяма традиция. Изпращам моите най-добри пожелания за бъдещия успех на „Царицата на чардаша” на Музикалния театър.”

Кадър от "Царицата на чардаша"

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser