Преминете към основното съдържание

Идея за уикенда: отидете на изложба

За галериите няма лятна ваканция и те работят на пълни обороти, за да ни вдъхновят за изкуство

Между традицията и модернизма

Представителната изложба за българското европредседателство представя част от художествения живот в България от първата половина на ХХ век. А това е време на активен художествен живот, който бавно, но сигурно се модернизира, без да прекъсва връзката с традициите. Фокусът на изложбата е върху търсенето на национална идентичност и изграждането на образи, въплъщаващи тази идея. Изложбата е разделена в четири теми – интерпретации, вдъхновени от фолклора, произведения, свързани с християнството, такива, представящи обредите и обичаите, и представяне на образи от българското село. Ще видите произведения на големи български творци като Иван Милев, Владимир Димитров-Майстора и Сирак Скитник. Разгледайте изложбата до 5 август в Софийската градска художествена галерия.

Ladies Only

Пловдивската галерия Sariev Contemporaty представя поредната нестандартна изложба на българския фотограф Lubri. Докоснете се до автентичността и красотата на неговите портрети, които са заснети по време на пътуванията му през последните 7 години и улавят различната женска красота от всякакъв тип и възраст. Разгледайте Ladies Only до 28 юли.

Поколения: Калина Тасева

Експозицията поставя началото на серия от изложби, в които ще бъдат представени ученици на големия български художник Дечко Узунов. Калина Тасева е сред най-ярките, а картините й е трудно да се опишат – трябва да се видят. Имате време до октомври, за да го направите, а мястото е галерия „Дечко Узунов“.

Бележитите портрети на Надар

Петият фестивал „Фотофабрика“ завършва с изложба на световноизвестния френски фотограф от края на XIX и началото на XX век – Феликс Надар. До 26 август в Националната галерия „Двореца“ ще бъдат изложени 40 от най-добрите му портрети, сред които на Сара Бернар, Александър Дюма, Жорж Санд, Емил Зола и Жул Верн.

Българската илюстрация за деца през 20-те и 30-те години на XX век

Една изключително интересна изложба ви очаква в Софийската градска художествена галерия до 31 август. В нея са представени илюстрации към детски книжки на различни автори от популярни български художници като Александър Божинов, Илия Бешков, Стоян Венев, Георги Атанасов и Дечко Узунов.

Началото: Галерията на улица „Раковски“ 125

Изложбата е част от проекта на СБХ „Живата изложба“ и представя архивни фотографии на галерията на ул. „Раковски“ 125. Тя съществува вече 80 години и от самото начало адресът е един и същ, както и мисията на галерията – да бъде център на изобразителното изкуство от България и чужбина. Разгледайте я до 30 юли.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser