Преминете към основното съдържание

Има ли идеал за жена?

Изящните ръце и усмивката печелят пред пищния бюст

Пищният женски бюст вече не е № 1 в мъжкия списък за секси форми, факт! Както мъжете, които вярват, че размерът на пениса има огромно значение, така и доста дами измерват сексапила в зависимост от гръдната обиколка. Нови проучвания от различни страни обаче показват коренно различна картина. Запитани какво харесват в жените и кое смятат за най-секси, участниците в изследване на университета в Торонто отговарят: очите, косата, извивката на дупето, особено в комбинация с хубави крака, а така също усмивката и изящните ръце. Всичко това в различен ред, но неизменно запазвайки този списък. Не че мъжете пренебрегват женските гърди. Нищо подобно! Просто ги класират по-назад. Естествено, всичко това е субективно, пък и мерните единици за сексапил се менят, така както се променят и мерките за перфектно тяло. Дори понякога има изненади. Тази пролет например американски учени публикуваха резултати от добитване сред мъже в различни възрасти, посочили талията като най-еротична част от женското тяло. По същото време британски учени от Brunel University представиха обширно проучване, според което най-привлекателни са... ниските жени. На кого да вярваме?

Важният списък

Ето разширен вариант на списъка, който определя кои части на тялото привличат по-силно мъжките очи. Негови автори са британци, съставили обобщен анализ, базирайки се на научни изследвания от цял свят, на ежегодни класации за красота, както и на женските образи, вдъхновявали творците за създаването на картини, песни, стихове.

Устни

Мъжете искат да целуват сочни, пухкави и не твърде големи женски устни. Между другото, хората са единствените същества, чиито устни са разположени от външната страна на тялото. В състояние на възбуда притокът на кръв към устните се увеличава и те набъбват. Това ги превръща в своеобразен аналог на женската вагина. Оттам и причината мъжете да се вълнуват толкова много от нази част на тялото.

Усмивка

Усмивката отваря всички врати. Старата поговорка намира много потвърждения в настоящето, включително и научни. Изследователи от Великобритания са проучили мъжките реакции спрямо красиви непознати жени, накарани да изразяват различни емоционални състояния: радост, тъга и безразличие. Познайте кои дами са били предпочетени :)

1-2 кг в повече

Потвърди се теорията, която лансирахме преди година, че жените с апетитни форми са по-харесвани от прекалено слабите! За това има и научно обяснение. Загубата дори на 3-4 килограма при нормална фигура почти винаги се отразява на лицето. То става по-изпито, чертите се изострят, появяват се тъмни кръгове около очите, тенът видимо повяхва. Разбира се, това не важи за дами, които видимо имат нужда от отслабване.

Прасковен тен

Според лекари от САЩ идеалната, желана от мъжете кожа е гладка, нежна, с прасковен тен, като наличието на малко бръчки не е проблем. Точно обратното – те придава живот на лицето. До този извод са достигнали американски медици след анализ на снимките на 170 известни жени, които през годините са оглавявали класации за красота.

Блондинки-брюнетки

2/3 от мъжете се заглеждат по жени с руси коси. Поне доскоро беше така. Обяснението на изследователи от университета в Нотингам: блондинките, дори изкуствените, се чувстват по-уверени, което ги прави и по-привлекателни. Друг е въпросът, че за брак мъжете предпочитат брюнетки. Пък и тъмните коси се радват на реванш напоследък. Но за мъжете е много важно не само какъв е цветът на косата, но и как изглежда тя. Дългата, пищна и жизнена коса е сред фаворитите на силния пол, тъй като показва доброто здравословно състояние на своята притежателка. Според еволюционната психология обяснението е просто: липсата на минерали и витамини причинява загуба на коса, както и промени в структурата на косъма. А това говори за влошено здраве.

Пясъчен часовник

Тази форма на женското тяло, възпявана в поеми, е най-сексапилна, установяват учени и изчисляват идеалните пропорции: тези, при които обиколката на талията е 70% от тази на бедрата. В книгата „Защо мъжете искат секс, а жените – любов“ австралийският психолог Алън Пиз твърди, че тази форма на тялото показва способността на жената да кърми, оттам и чисто интуитивното привличане с цел продължение на рода.

Право в очите

В търсене на идеала за женска хубост се намесват и математиците от университета в Торонто. Те са пресметнали, че съвършеното женско лице трябва да отговаря на определени изисквания. Например разстоянието между очите да е 46-50% от ширината на лицето от ухо до ухо, а разстоянието между устните и очите да е 33-36% от дължината на лицето - от косата до брадичката.

Грация

Макар и абстрактна като понятие, и изящността е сред мъжките приоритети. Колкото по-грациозни са движенията, толкова по-силно въздействат на силния пол. Странното е, че учените сочат като по-сексапилно изяществото на ръцете или котешкото присвиване на клепачите, отколкото походката на газела.

Ръце на пианистка

Тънки китки, тесни длани, фини и прави пръсти, здрави нокти – всичко това говори според психолозите – за висок интелект, според ценителите на женската красота - за вродено изящество. А перфектно поддържаният маникюр в добавка прави ръцете едни от най-съблазнителните части на тялото.

 

През годините

В Древен Египет най-много са се ценели стройните жени, а за най-еротични се считали очите и плътните устни. Елините предпочитали атлетични момичета с малки гърди, а в Древен Рим за най-секси смятали светлите коси. Има няколко предпочитания, запазили се категорично през всички епохи: прасковен тен, изящни ръце и стройна фигура. Разбира се, понякога идеалът изисква жертви и то - болезнени. Някои индиански племена харесват обилно татуирани и... перфорирани тела. За част от източните народи най-важни в женското тяло са стъпалата – колкото по-малки, толкова по-добре. За да се доближат до перфектната представа, много жени се подлагат на мъчения, стягайки краката си. И днес в африкански племена харесват жени с шии, издължени като на жирафи, което се постига с метални гривни, поставяни през определен период от време. Свалянето им означава смърт за притежателката на лебедовата шия, тъй като изтънелите вратни прешлени не биха издържали тежестта на главата.

 

Не само сексапил

Харесването на някои части на тялото повече от други е не само въпрос на предпочитания. Според психолози това е подсъзнателно избиране на по-добрия екземпляр в природата. Всъщност физическата привлекателност обикновено се отнася до чертите на лицето, определяйки ги като приятни или не в естетически план. Терминът често предполага и сексуална привлекателност, макар че не е задължително. Като цяло физическото привличане е универсално понятие за всички човешки култури, подчинявайки се на характерните културни и социални аспекти през различните епохи, както и на индивидуалните категорично субективни предпочитания.

Има обаче физически параметри, които са валидни почти винаги и почти при всички народи. И те касаят най-вече симетрията на лицето и тялото. Според психолози именно това е подсъзнателното избиране на по-добрия, често наричан и расов екземпляр. В очите на противоположния пол симетрията е знак най-вече за добро здраве. Гладката кожа и лъскавата коса не са нищо друго, освен показател за качествена функция на всички вътрешни органи. Това от своя страна означава лесно и безпроблемно възпроизводство.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser