Преминете към основното съдържание

Има ли полза от детокса след празниците?

Детокс след празниците е позната схема – нещо като „виновен – покайвам се“. Някак си логичено е, че след като две седмици сте изтезавали организма с какви ли не храни и алкохол, в началото на новата година и на новия работен цикъл...
© Instagram

Детокс след празниците е позната схема – нещо като „виновен – покайвам се“. Някак си логичено е, че след като две седмици сте изтезавали организма с какви ли не храни и алкохол, в началото на новата година и на новия работен цикъл е да го заредите със смути, витамини, минерали... Но, харесва ли това организма?

Едва ли тази информация ще ви разочарова, но на тялото няма да му хареса. Подобно на всички нас, то няма как да не усети болезнено сътресенията и излизането от зоната на комфорт. И, ако не ви се нрави перспективата да си легнете навреме на 31 декември вечерта, а на другия ден да станете рано и да тичате в парка,тогава трябва да подходите с разбиране, че за детокса трябва да започнете да се грижите още сега.

Баланс между „вредно“ и „полезно“

Идеално е да имате хранителна стратегия - „може“, „не може“, „по малко“, „категорично не“. Разбира се, това не означава да се измъчвате на празничната трапеза – ако ви се пие алкохол, просто не понижавайте градусите. А, ако ви се яде тлъсто месо, правете го на малки порции и хапки и то само когато сте наистина гладни.

Всеки ден от празничния маратон трябва да имате поне две здравословни хапвания за деня – това може да са закуската и някое от междинните хранения. Такива са например нискомаслено сирене, червена риба, авокадо, пълнозърнесто хлебче, много зеленчуци...

Що се отнася до прословутите смутита, стойте далеч от тях. Особено вечер след алкохолен запой. Концентрираните плодови и зеленчукови смеси няма да донесат ползи на празния ви стомах също. Да внимават особено тези със слаб стомах или панкреас.

Ако все пак обичате тези плодови шейкове, правете си по-олекотени варианти – с повече вода и с по-малко съставки. Витамините и минералите ще бъдат достатъчни, а вредите за стомаха ви – по-малко. Пийте ги най-много веднъж на ден и никога на празен стомах.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser