Преминете към основното съдържание

Има ли зелена надежда за архитектурата и дизайна?

Все повече хора държат на етично, социално и екологично построените и произведени сгради, стоки и услуги, а модерно мислещите архитекти, дизайнери и производители отговарят на това търсене с креативност и иновативност. Така те показват как големият дизайн може да помогне за по-светлото и устойчиво бъдеще, без да се жертва стилът
© Lego

През последните няколко години екологичната вълна набра скорост, защото хората по света осъзнаха влиянието, което нашите действия и избори оказват не само върху Земята, но и върху бъдещите поколения. Дизайнерите и архитектите имат съществена роля в намирането на начини, с които да се намали вредното влияние върху околната среда, като в същото време те продължават да удовлетворяват желанието ни за бляскави нови предмети, вдъхновяваща архитектура и стилен интериор.

По-зелени сгради

Сградите са основните причинители на замърсяването – факт, върху които архитектите и дизайнерите работят, за да създадат по-ефикасни строителни методи, алтернативни източници на енергия и намаляване на замърсяването, като в същото време се повиши употребата на устойчиви и рециклирани местни материали. Първата 3D принтирана къща в Америка бе построена съвсем наскоро в Остин, Тексас само за 24 часа и за 4000 долара. И други старт-ъп компании експериментират с подобни технологии – от Русия до Индия, от Европа до Китай. Инженерите от Университета в Мериленд създадоха „супер дърво“ чрез процес, който прави обикновеното дърво по-здраво и от стомана. А това може да има голямо влияние върху строителната индустрия. Тъй като апетитът за по-достъпен и устойчив начин на живот нараства, малки къщите, микро апартаментите и тесните хотелски стаи, вече не се смятат за някаква краткотрайна тенденция. Един от най-добрите примери за възможностите на малките жилищни пространства е футуристичната екокапсула с форма на яйце, която разчита изцяло на слънчевата енергия. Тя е създадена от словашката компания Nice Architects и е с вградена вятърна турбина и система, филтрираща дъждовната вода. Това е модерният отговор на дървената колиба в гората, описана от Хенри Дейвид Торо в автобиографичната му книга „Уолдън“.

Рециклиране на отпадъци

Носителят на архитектураната награда „Прицкер“ японски архитект, Шигеру Бан, майсторски използва картонени тръби за изграждането на временни къщи за бедстващи хора по целия свят, но и постройки за луксозни марки като Hermes. Базираният в Охайо архитект Крис Маурер от Redhouse Studio обединява сили с НАСА, Масачузетския технологичен институт и Университета на Акрон, за да разработи мобилна машина, която ще рециклира цели сгради. Процесът включва добавяне на живи организми към отпадъците, които да се разраснат и да се свържат така, че да се създаде материал, които може да бъде пресиран във формата на тухли. Парижката фирма Maximum Design, която създава мебели от рециклирани индустриални отпадъци, има умен план за това как да се преработят отпадъците от предстоящата реставрация на небостъргача от 70-те Tour Montparnasse. Превръщайки мястото във „временен завод“, те ще създадат столове, маси и табуретки от строителните отпадъци, които след това ще бъдат продавани в реновираната сграда. Планираният за 2024 г. проект е тестов, като идеята е да послужи като модел за бъдещи строителни площадки. Но в рециклирания интериор стои нещо повече от просто създаване на мебели. Шестима млади датски дизайнери пътуват до Занзибар, за да си сътрудничат с местни занаятчии и да създадат модерни мебели и аксесоари за дома, сред които маса, пейка, посуда и ваза, направени от парчета стъкло, събрано от занзибарските хотели и депа за отпадъци. С помощта на варовиков цимент, това стъкло се превръща в керамика, която местните занаятчии превръщат в аксесоари за дома. Така се стимулира местната икономика, използват се традиционните занаяти и се компенсират вредните ефекти от туризма.

Старото става ново

Реновирането на исторически сгради може да помогне да се съживят и запазят цели квартали, дори и в гъсто населените централни части на градовете. В Пекин японският архитект Кенго Кума трансформира историческа къща, намираща се близо до площад „Тянанмън“, в офисно пространство и заведение. Така се съхранява историческата памет в град, чиято инфраструктура е доминирана от небостъргачите. Кметът на Париж, Ан Идалго, стартира мащабно реставриране на сградите по канала l'Ourcq, намиращ се в район от 19-и век. Идеята е да се даде пространство на екологични компании, които да работят върху проблеми като изграждането на кръгова икономика и устойчиви градове. 95% от отпадъците при реконструкциите ще бъдат рециклирани или използвани отново.


ПО ЕКО СТЪПКИТЕ НА ЗВЕЗДИТЕ


За всички, които живеят в стари, енергийно неефективни домове, най-зелената алтернатива е да се обновят, отколкото да строят наново. Годишната лондонска архитектурна награда Don't Move, improve отличава архитектура и дизайн, които подобряват града. Нюйорката компания ESI Desing реновира стари сгради, използвайки LED осветление, видео и графики. Без да бутат стени, те вдъхват нов живот на стария офисен интериор, използвайки снимки на водопади, летящи пеперуди и цъфнали черешови дръвчета.

Естествените материали

Едно от най-лесните екологични решения, което можем да направим по време на строеж, реновиране или декориране, е да изберем естествените материали като дърво, бамбук, корк, коноп и лен, които се използват и по традиционен, и по иновативен начин. Възможностите продължават да се разширяват, но всички ние трябва да сме бдителни, дали думи като „зелено“, „екологично“ и „устойчиво“ не са просто маркетингов трик.


КАКВО ДА ЧЕТЕТЕ, АКО СТЕ НА ЕКО ВЪЛНА


Докато устойчиво произведените продукти понякога могат да изглеждат повече като научен експеримент, отколкото като дизайнерски творения, новото поколение еко дизайнери комбинира стила с радикалния подход. Датските дизайнери Ерик Кларенбек и Мартие Дрос заедно с френското ателие Lima създават полирана био пластмаса, изработена от водорасли, която може да бъде използвана за мебели, бутилки и други. Наскоро немският дизайнер Бас Щиген създава малка колекция от смолисточерни аксесоари за дома като кутия за бижута и чашка за яйце, направени от 100% изсушена и направена на прах животинска кръв, която всъщност е отпаден продукт от месопроизводството. Мицелите, които са вид гъби, са най-новият it материал, който дизайнери като Ерик Кларенбек и Жан Бербе от Холандия и Себасиан Кокс от Великобритания използват за създаването на рециклирани мебели и дизайнерски предмети. Дори нюйорчаните Ecovative произвеждат опаковки от гъби, които един ден могат да бъдат толкова популярни, колкото и стиропора.

Устойчиво бъдеще

Опасностите, които крие отпадъчната култура, се засилват още повече от бизнеса, който създава продукти, чиито срок на годност е предварително фиксиран. Така те удовлетворяват акционерите, но не и потребителите и планетата. Все повече цинизмът на този подход се отхвърля и се търсят начини да се създават продукти, които няма скоро да станат негодни за употреба.


#INSTAGREEN: ЕКО ПРОФИЛИТЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЛЕДВАТЕМного нови дизайнери използват екологичната концепция като водещ принцип, но вече и утвърдените марки предприемат стъпки в посока на преразглеждане на методите за производство и обръщане на по-сериозно внимание на зелената идея. Като датската компания Lego, която по-късно тази година ще пусне първия си детски конструктор, направен от екологична пластмаса. Дори гигант като Ikea предприе зелени стъпки, като превключи само на LED осветление и направи еко колаборации с топ дизайнери като Том Дикстън. Hermes създават дизайнерското студио Petit H, където различни дизайнери демонстрират креативността си като създават колекции от остатъчните материали от производството на марката. Умението и старанието, което се влага в тях, е същото като при създаването на класическите чанти Birkin или Kelly.


РОКЛЯ ОТ ПОРТОКАЛИ, ЕКО КОЖА ОТ МЕДУЗИ...


Борбата за изграждане на по-устойчив свят е постоянен процес, който изисква образование, визия, скромност, осъзнаване и отдаване, за да се намалят щетите, които ние вече сме нанесли, и да се промени начинът, по който живеем, малко по малко. Но да правим това, което е добро за планетата, не означава да забравим за красивите и стилни неща. Или за това да строим впечатляващи сгради. Или да декорираме домовете си по начин, по който ни харесва. Да изградим устойчив свят не означава да жертваме комфорта или желанията си. Това означава да усетим радостта, която идва от креативния начин за решаване на проблемите – процес, който премахва ограничения, помагайки ни да се фокусираме на ума, да генерираме гениални нови идеи и да правим избор, който ни позволява да живеем в хармония с природата и един с друг. В сложния, проблемен и често разочароващ свят, в който живеем, дизайнът ни дава надежда, че това е възможно.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser