Преминете към основното съдържание

Има полза от леките упражнения

Ако по цял ден стоите зад бюро или пред компютър, прочетете това!
© iStock

Знаете ли, че леките на пръв поглед упражнения могат да подобрят значително физическото ви състояние след периодите на дълго заседяване пред компютъра?

Много от нас работят професии, които изискват заседнал начин на живот по цял ден пред компютър зад бюро. Много от работещите по този начин казват, че са твърде заети за тренировки и упражнения. Интересно е, че коренът на думата „заседнал“ датира от 17 век, т.е. това не е просто един модерен феномен на начина на живот. Дори и така да е, нуждата от физическа активност е намаляла в развития свят.

Проведен са интересни изследвания в Нова Зеландия. Както знаете, нивото на кръвната захар се повишава моментално след хранене с месо например, което може да доведе до развиване на диабет от Тип 2. Изследователите са търсили начини за намаляване на тези пикове в нивата на кръвната захар. За тази цел били подбрани 10 човека с наднормено тегло, като 9 от тях трябвало да правят интензивни физически упражнения в продължение на една минута преди хранене. Оказало се, че тези кратки натоварвания значително намалявали нивото на глюкоза след храненето с около 12% в сравнение със стандартната 30-минутна тренировка. Т.е. кратките високо интензивни тренировки са също толкова ефективни, колкото и стандартните такива.

В друго проучване е установено, че заседналият начин на живот е много по-опасен за жените пушачки, които често преяждат и не консумират достатъчно плодове и зеленчуци. Ако всеки човек прави по 10 минути интензивни упражнения на ден, числото на сърдечно-съдовите заболявания и диабет Тип 2. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser