Преминете към основното съдържание

Има защо да се гордеем, че сме жени в България!

И една от тях е.... сексът. Потвърждението идва от глобалното проучване на ELLE „Индекс на щастието“
Българките сме по-доволни от други нации от визията си.
Българките сме по-доволни от други нации от визията си. © iStock

Ако сте следили предишните проучвания на ELLE за „Индекс на щастието“, вероятно и вие, като нас, няма да се изненадате, че българките сме сред най-щастливите жени в света. По отношение на секса, но не само!

Оказва се, че сме единствената страна в Европа, където дамите са толкова уверени, че са с равен шанс за успех спрямо мъжете. Поклон заслужават и онези красиви наши сънароднички, абсолютно доволни от външния си вид, които нареждат страната ни на трето място по този показател в глобалното проучване на ELLE „Индекс на щастието“.

Ето нашите 5 причини да се гордеем, че сме българки:

1. Продължаваме да сме и в световния Топ 5 на щастието по отношение на секса.

52% от нас са „абсолютно доволни“ и „доволни“ от сексуалния си живот, докато само 46% от дамите от останалите държави, взели участие в проучването на ELLE, са дали същите отговори.

В сравнение с последните резултати сме отстъпили с 4% от своето сексуално щастие. Но все още сме в челните пет места по този показател. Пред нас са словенките (с 65%) и гъркините (с 60%). Третото място е за канадките от Квебек (които ни водят само с 2%), а четвъртото си го делим с финландките.

2. Не ни липсва самочувствие и за начина, по който изглеждаме.

Българките сме по-доволни от други нации от визията си (напълно доволни и доволни – и в двата показателя сме над средните данни за света). Пред нашите 11% напълно доволни от външния си вид се нареждат единствено рускините (17%) и читателките на ELLE от арабските страни (12%).

© iStock, Остаряването не ни притеснява, за разлика от азиатките.

Остаряването също не е проблем за нас – възрастта не ни притеснява, като цяло. Най-разтревожени от тези въпроси се чувстват азиатките (Корея, Китай, Япония и Виетнам са в челните позиции). Докато България, заедно с държави предимно от Северна Европа, се нарежда в категорията, където жените не усещат обществен натиск да изглеждат по-добре, пък и самите те се харесват.

3. Позитивни сме и за бъдещето – нашето собствено, но не и на страната ни.

За разлика от световните показатели, в България смятаме, че положението на жените се подобрява бавно (35%) или не се променя (28%).

Странно, защото сме в Топ 3 на държавите, отговорили с „да, определено“ на въпроса: „Смятате ли, че има достатъчно дами на ръководни постове в политиката и икономиката на страната ви?“ Категорично с това са се съгласили 31% от българките (при средни за света 13%). Надминава ни единствено Полша с нейните 52% , а зад нас е Мексико (28%).

45% от дамите у нас (в сравнение с 23% по света) са абсолютно уверени, че нежният пол разполага със същите шансове за успех като мъжете. В Европа няма друга страна с толкова висок показател!

4. Намираме баланс между работата и децата.

Драстично по-недоволни от другите европейки сме обаче от детските грижи, предлагани на работещите майки (75% от българките, в сравнение с 54% от другите жени). За сметка на това, много голям е дялът на майките, които не са се сблъсквали с дискриминация на работното място заради това, че имат деца (59% срещу 35% в световен план).

© iStock, 52% от нас са „абсолютно доволни“ и „доволни“ от сексуалния си живот.

5. Амбициозни сме!

Според „Индекса на щастието“, по изчисленията на ELLE, трите най-големи групи у нас като типове жени са:

  • оптимистичната
  • удовлетворената
  • развиващата се

И за трите е характерно позитивното отношение към бъдещето. И докато процентите на щастливите в първите две категории клонят към 100%, при развиващата се жена предизвикателствата са, че голяма част от представителките на тази група все още нямат сериозен партньор (46%), вероятно защото 63% са още млади (под 35 г.).

Тези дами са съответно фокусирани върху това да се реализират професионално. И като цяло, са засегнати от натиска да успеят на всички фронтове. Ако не се хванат в капана на перфекционизма, те имат всички шансове да се самоопределят като още по-щастливи при следващото ни проучване!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser