Преминете към основното съдържание

Имате ли кожна алергия? Сега е моментът да проверите!

Започва единадесетата поредна Национална кампания за профилактика и диагностика на кожните алергични заболявания
© iStock

От 25 до 29 ноември тази година ще се проведе станалата традиционната, единадесета Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тази година кампанията е насочена към професионалните кожни алергични заболявания и атопичния дерматит.

Повече от 150 млн европейци страдат от хронични алергични заболявания и прогнозите са, че през 2050 г. половината от европейската популация ще бъде засегната от алергични проблеми. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага все по-всеобхватния контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда.

Лекарствата и грижите за хората с алергични заболявания се изчисляват на 55-151 милиарда евро годишно - т. е. алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Впечатляващи са данните за годишните загуби на индустрията поради кожни професионални заболявания: в САЩ - 11 милиарда долара (данни за 2010), Европейски съюз - 5 милиарда евро. Впечатляващи са данните за годишните загуби на индустрията поради кожни професионални заболявания - САЩ -11 билиона долара/данни за 2010/, Европейски съюз - 5 билиона евро /за 2011 г /.

Основните цели на кампанията са няколко:

 • безплатни консултации, скриниране и алергологични тестувания за пациенти с контактен дерматит, атопичен дерматит и уртикария;
 • популяризиране на проблема за кожните алергии сред обществото и в медийното пространство;
 • дискутиране на възможностите за диагностика и лечение на алергодерматозите, както и обсъждането на проблема за качеството на живот при пациентите с тези заболявания;
 • безплатна консултация и тестуване на пациенти с алергични реакции от определени продукти в рамките на договореностите по програмата за козметична безопасност.

По традиция, кампанията е част от паневропейска инициатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и в България ще обхване 9 големи дермато-венерологични клиники и центрове към тях в София - УМБАЛ “Александровска”, Аджибадем СитиКлиник Токуда Болница, Евродерма, както и университетските кожни клиники и центрове в Пловдив, Стара Загора, Плевен, Варна и Русе (там кампанията ще се проведе седмица по-късно).

По време на кампанията пациентите ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане от страна на пациентите.

Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники на следните телефони:

 • 02/9230454 и 02/9230495 - Кожна клиника, Александровска болница - София
 • 064/886696 - Университетска кожна клиника, Плевен
 • 042/698109 - Университетска кожна клиника, Стара Загора
 • 0889/726116 - Университетска кожна клиника, Варна
 • 02/4034933 - Аджибадем СитиКлиникТокуда Болница София
 • 032/607300 - Център по алергология и дерматология, УМБАЛ „Пълмед“, Пловдив
 • 0884/342246 - Дерматологична клиника Евродерма (за професионални алергии при фризьори и козметици) - София
 • 0877/323232 - Медицински център "КОРДИС”, Плевен
 • 0888/594144-ДКЦ1 Русе

Освен безплатните консултации, цел на кампанията е създаване на база данни за честотата на заболеваемост от контактен дерматит, уртикария и атопичен дерматит. Прави се статистика и на най-честите положителните реакции към различните алергени при деца и възрастни, като тези данни са с огромно значение за профилактиката на кожните алергични заболявания.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser