Преминете към основното съдържание

Ин и Ян и как противоположностите се привличат

Влияят ли древните източни символи на живота ни?
© iStock

Според древната китайска философия във Вселената са преплетени два принципа - Ин и Ян. Те символизират мрака и светлината, мъжът и жената, доброто и злото, положителното и негативното. Ин с нищо не е по-добър от Ян, а Ян не се подчинява на Ин. Те са равностойни и само взаимодействието на двете енергии създава хармонията на живота.

Символът на Ин-ЯН е кръг, който е разделен на две равни части. Тя не е права линия, а пречупена, тъй като тя представлява едната проникваща крайност в друга - тяхното взаимно влияние. 

Ян ( "едната страна на хълма, която дава слънцето") - активна, смела, доминираща и положителна. Тя е пълна с решителност, тя е свързана с топлина, блясък и има възходяща тенденция.

Ин ( "страната, която дава сянка") - тя е пасивна, духовна и дълбоко властна. Идентифицира се с вода, студ, мрак и има низходяща тенденция.

© iStock

Всеки обект, ситуация или елемент свързан с тези две качества се опитва да намери правилният баланс. Балансът на Ин и Ян обещава благополучие и щастие, както и всеки излишък или недостик от тях има отрицателно въздействие върху енергията на живота Чи, което води до стрес, кавги, конкуренция, умствени нарушения, депресия, самота или финансови проблеми.

Взаимодействието на Ин и Ян произвежда пет елемента: метал, вода, дърво, огън, земя, всичките съществуват във Вселената. Тези 5 елемента са в постоянно взаимодействие генерират се от системата и преодоляват някои други елементи. Металът произвежда вода, водата дава дърво, дървото произвежда огън, пожарът произвежда земната среда. Тези пет елемента отговарят на пет цвята. 

Металът е бял, водата е черна или синья. Дървото е зелено, а огънят червен. Земята при тях винаги е жълта, защото тази философия е родена в земите около реките Хуанхъ и Яндзъ, където почвата е жълта. Всички елементи са свързани един с друг, а техният баланс води до хармония. Технияти дисбаланс - липса на целостта и дисбаланс.

Петте елемента се проявяват не само в човешкото тяло, но и в цялата вселена. Когато медитирате, възстановяващият се баланс се дължи на факта, че цялостната практика съдържа в себе си всичките 5 елемента. Етап метал е тялото. Етап вода е енергията. Етап дърво - това е по-ниска енергия Дан Тиен. Етап огън - средна енергия Дан Тиен. Етап земя това е работата с горната енергия Дан Тиен. Така тези стъпки се трансформират и се превръщат в енергия.

Както е видно от петте елемента в годишния цикъл?

Всеки един от сезоните има своя елемент: зимата - вода, пролетта - дърво, лятото - огън, циганското лято - земя; късната есен - метал.

© iStock

Петте елемента присъстват и в сезоните.

Есента е с елемент метал, което означава, че трябва да полагамае повече грижи за тялото. Зимата е с елемент вода, което подсказва по-голяма мобилност. Това е моментът, в който трябва да започнем да се движим. Когато тази мобилност е достигнала своя резултат ние преливаме с енергия в долния Дан Тиен, който съответства с пролетта. Лятото е огнен етап - физическото тяло се разтваря и циркулацията на енергия продължава от там, където е било тялото ви. Следващия момент, когато енергията си отиде, вие се оказвате във вакум, а сте все още в разтворено състояние. Това е моментът, в който се връщате към средната енергия, когато настъпва сезона на Земята, което е състояние на откъсване (защото е извън сезона). Именно от този момент човек може да контролира своята енергия, емоции и съзнание.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser