Преминете към основното съдържание

INSTAFAMOUS: Лашоне Стюарт. Бодипозитивизъм или липса на добър вкус?

Въпреки своите размери 23-годишната американка постигна мечтата си да дефилира на подиума на Ню Йорк, да бъде дизайнер за известен бранд за обувки и да позира за корица на списание

Има супермодели като Бела Хадид, има плюс сайз модели като Ашли Греъм, а преди ден Instagram сподели снимка на овърсайз модела Лашоне Стюарт. Нейните форми са далеч от всякакви стандарти, но все пак Лашоне е харесвана. Фенбазата ѝ от над 122 000 последователи подкрепя естетиката, която тя промотира.

Но това не означава, че Лашоне не получава и негативни коментари заради избора на дрехи, с които тя, дали успешно или неуспешно, подчертава своите форми.


Всъщност фатшеймингът, получен от непознат Twitter акаунт, хвърля светлина върху амбициозната американка и привлича хората към социалните ѝ канали. В рамките на няколко седмици тя събра десетки хиляди последователи и спечели армия от фенове, които, афектирани от ужасния коментар, я насърчават.

Лашоне споделя, че цял живот е била тормозена за начина, по който изглежда. Не дръзвала да качва свои снимки, защото нейните съученици винаги ѝ се подигравали за тях. Фактът, че толкова много хора сега показват подкрепа, я вдъхновява да продължава да се показва цялата такава, каквато е, без да крие своите "недостатъци".

През последната година Стюарт си сътрудничи с Джефри Кембъл за създаването на La'Shaunae x Jeffrey Campbell, линия за обувки с инклузивни размери, спечели конкурс с лайкове, който я качи на сцената на Нюйоркската модна седмица, беше на корицата на GMARO и стартира Inclus Models, платформа, фокусирана върху модели, които съществуват извън стандартите на стереотипните бели, слаби и високи модели.


ЕКСКЛУЗИВНА ИНКЛУЗИВНОСТ

Самата Лашоне споделя пред Mirror: "Хората ме дискредитират непрекъснато. Всеки ден ме отхвърлят. За тях аз съм ниско дебело черно момиче, което дава гласност за всичко и много хора не могат да го понесат. Но не държа никой да ме понася - това е моят глас и отказвам да си мълча."

Стюарт твърди, че на големите момичета не се дава поле за изява.

Тук можем да я контрираме с редица добре изглеждащи жени с наднормено тегло, които в последните няколко години модният свят направо обожава. За пример са Табрия Мейджърс, Иси Голдън и Тес Холидей.

tessholliday

Instagram/@tessholliday

Разликата между тези три жени и Лашоне е, че те не са настоявали обществото да ги харесва, не са избрали кариерата на инфлуенсър и не са искали да бъдат модел за подражание. Техният труд, естетичният им усет и позитивният им дух ги е довел до този връх.

Лекомислено репоствайки една от снимките на Лашоне, Instagram казва, че за да си модел, няма нужда да полагаш старание. Няма нужда да имаш усет за стил. Няма нужда да изглеждаш добре. Няма нужда да се грижиш за себе си. Подкрепяйки 23-годишното момиче от Северна Каролина, Instagram дискредитира всички онези жени с наднормено тегло, които са положили истински усилия, за да достигнат до върха.

От няколко години насам модният свят пренаписва своите закони. Модата не е била толкова инклузивна, колкото е днес.

Звезди като Риана, Лизо, Ким Кардашян, Лейди Гага превърнаха нестандарността в успех. Модели като Уини Харлоу, Адоа Абоа и Кармен Дел Орефис са разпознаваеми по цял свят. Но това не означава, че са единствените "различни" в света на модата. През последните няколко години GUCCI показа на ревютата си и снима за кампаниите си уникални лица като Армине Харутюнян, Дани Милър и София Хаджипантели.

В случая с Лашоне Стюарт не става дума за дискриминация спрямо външен вид или анти-бодипозитивизъм. Тук главният върпос е до къде трябва да стигнем с инклузивността в модата и трябва ли в името на добрия тон да игнорираме и да подражаваме на жени с липса на добър вкус.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser