Преминете към основното съдържание

Интересни факти за киноа

Експертите я сравняват с майчиното мляко
© iStock

Тази зърнена култура е включена в списъка на най-полезните продукти в света. Всеки, който я включва редовно в менюто си, разбира нейните свойства. Киноа е зърнена култура, която лесно се комбинира със зеленчуци и месо. Киноа се готви за не повече от 15 минути.

Тя е подходяща за всички поводи

С нейна помощ лесно може да приготвите различни ястия: предястия, салати, основни и десерти. Популярността си киноа добива благодарение на здравословния начин на живот и храненето, типично за него, както и на феновете на идеалната фигура.

Лесно се усвоява от организма

Киноа е източник на различни витамини и полезни вещества – протеини, мазнини и въглехидрати. Тази храна се абсорбира почти изцяло от организма. Много експерти намират паралел между киноа и майчиното мляко.

Прочиства тялото

В съвременното меню не са много храните, които качествено детоксикират организма. В това отношение киноа е лидерът. Тя много добре извежда токсините от организма и най-важното – холестерола. По този начин киноа почиства организма от всички вредни вещества, които пречат на нормалната работа на тялото.

© iStock

Предпазва от различни заболявания

Изхождайки от изследванията, киноа може да служи като превенция срещу сърдечно-съдовите заболявания, като намалява риска от развитието им с 21%. Киноа съдържа кверцетин, което превръща тази храна в отлично средство срещу диабет.

Укрепва организма

Киноа съдържа лизин. Тази аминокиселина помага за по-доброто абсорбиране на калция. За силни кости и тяло, особено за подрастващите е особено важно да се включва редовно киноа в менюто.

Спасение за вегетарианци

Киноа има една особеност, която я отличава от останалите суперхрани: тя съдържа най-много минерали и витамини. Киноа може да бъде наречена лидер сред храните, които съдържат растителен протеин – около 25 гр на 100 гр зърнена култура. Това я превръща в идеална храна за тези, които не консумират месо.

Храна за отслабване

Отлично засища – това е поредното качество на киноа. След консумирането й, дълго време не изпитвате глад. Тя подобрява работата на храносмилателната система. Именно затова киноа е подходяща за всякакви ястия и диети. В сравнение с кафевия ориз, киноа съдържа повече фибри и мазнини, но по-малко въглехидрати.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser