Преминете към основното съдържание

Интуиция или кога да (не) слушаме вътрешния си глас?

На прага сте на важно решение и смятате, че правилно сте го обмислили. Но нещо отвътре не ви дава покой
© istock

На прага сте на важно решение и смятате, че правилно сте го обмислили. Но нещо отвътре не ви дава покой и ви кара отново и отново да преразглеждате нещата. Вътрешният глас не е съгласен. А дали е прав?

Емоционалната интелигентност

Много хора от собствен опит знаят, че ако следват само логиката, може да се окажат на погрешен път. Нашите емоции, дори когато противоречат на здравия разум, внасят в оценката фактори, които са трудно доловими, но са необходими за предприемането на важни стъпки.

Например искате да направите фирма съвместно с друг човек. Всичко изглежда подредено като по ноти, но въпреки това вътрешният ви глас ви съветва да не се предоверявате на този човек. Усещате нещо като лошо предчувствие. Трябва ли да се вслушате в него? Може би избраният съдружник наистина не е толкова честен, колкото изглежда, и това е било „видимо” само за вашата интуиция. Във всички случаи е редно да размислите отново. Погрешно би било да пренебрегнете усещането си за нещо нередно. Това не означава, че трябва да сложите край на проекта си. По-скоро потърсете допълнителна информация.

Безсловесен език

Вътрешният глас ви говори, защото е доловил някакви сигнали. Те може да идват от мимиките, жестовете, стойката, гласа на определен човек или от общото усещане за напрежение или хармония в дадена ситуация. Тази „невербална” информация има голямо значение за поведението ви.

Приемете, че гласът, който ви говори „отвътре”, е носител на смисъл, който ви е убягнал, но е важен елемент за оформяне на мнението ви.

ПСИХОСОМАТИКА ИЛИ КАК ЕМОЦИИТЕ ВЛИЯЯТ НА ЗДРАВЕТО НИ

Подсъзнателни усещания

Представете си, че търсите да купите жилище и оглеждате апартамент, който изобщо не отговаря на първоначалната ви идея за площ, разположение и т.н. Въпреки това чувствате, че той много ви привлича. Това се случва не защото сте човек, който не знае какво иска, а защото някои критерии са трудни за определяне, но това не ги прави незначителни за вас. Може би ви е завладяла светлината в това жилище или пък гледката от балкона, или пък кварталът ви е изненадал приятно...

Много често по-интелигентното решение е да изберете жилище, в което се чувствате добре, а не такова, което стриктно отговаря на намеренията ви, но ви оставя емоционално безразлични.

Вътрешният глас се обажда, когато долавя положителни или отрицателни елементи, които разумът пренебрегва.

Не следвайте вътрешния глас на 100%

Вътрешният глас не е гуру! Той не е плод на магия и невинаги е прав. Чрез него отражението на всички съобщения, идващи от външния свят, достигат до подсъзнанието, на което са поверени. Но подсъзнанието не се състои само от позитивизъм, в него са „складирани” много страхове, които ни ограничават. Вътрешният глас цели понякога именно да ни спести среща със страховете ни и сякаш казва: „Не отивай там! Не се явявай на този конкурс, ще го загубиш...”

Вие знаете, че сте добре подготвени, но ви липсва вяра в собствените сили, затова с облекчение се осланяте на интуицията си. Но няма да сбъркате, ако я пренебрегнете и пробвате силите си – това би било интелигентно решение.

Има и обратни случаи – вътрешният глас ви насърчава да се пробвате, а вие сте абсолютно сигурни, че ще си разбиете главата в стената. Интуицията понякога не иска да види някои аспекти на реалността и остава впримчена в мрежата на желанията и мечтите – това е нейната детинска черта!

КРАЙ НА ЧУВСТВОТО ЗА ВИНА

Не му позволявайте да ви стане господар

Психически зрелият човек трябва да приеме, че вътрешният глас съществува, и да го слуша. Дори и да застава на диаметрално противоположна позиция спрямо логиката, интуицията носи ценна информация, дава избор, дава свобода.

За щастие, много често разумът и интуицията са на едно мнение. Тогава решенията се взимат лесно и приятно. А когато нещата са по-сложни, те все пак остават изцяло в ръцете ни – да не забравяме, че поемането на отговорност е начин за личностно израстване.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser