Преминете към основното съдържание

Йоана Буковска-Давидова и нейното „Променяне“

Актрисата изправи публиката на крака с първия си и изключително иновативен моноспектакъл
© Здравко Йончев

„Моля включете мобилните си телефони, представлението започва!“ Кой би си помислил, че така може да започне една театрална постановка? Никой! Но първият моноспектакъл на Йоана Буковска-Давидова, "Променяне", превръща вечния враг на актьора в залата в партньор и съучастник. Чрез специално разработено приложение зрителите добавят допълнителни реалности към определени сцени от спектакъла. Освен това ще видите и ярки 3D Mapping прожекции, анимации, картини и кино сцени от филмовата кариера на Лив Улман.

А защо точно нейни? Защото „Променяне“ всъщност е драматизация по книгата „Промяна“ на актрисата Лив Улман  (изд. Colibri), с която тя отбелязва едновременно 80-годишния си юбилей и 100-годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман. Въздействият спектакъл е едно откровено разкриване на човека, жената, майката и професионалистa, които седят зад прозвището „Актриса”. И всичко това е представено със съвършената игра на Йоана Буковска-Давидова, която е и автор на самата драматизация.


МИХАИЛ БИЛАЛОВ ОСТАВА БЕЗ ДРЕХИ НА СЦЕНАТА


Първият моноспектакъл на Йоана Буковска-Давидова е и първото представление в България (и едно от първите в Европа), което намира пресечната точка между най-новите технологии, киното, интерактивното сценично решение и традиционното въздействие на театъра. В същото време то остава вярно и на творческата природа на двете актриси в проекта “Променяне“ - Лив Улман и Йоана Буковска-Давидова – и двете еднакво изкушени в творческите си търсения и на сцената, и пред камерата.

Предстоящите предпремиерни представления на моноспектакъла „Променяне“ са на 13 и 14 февруари, както и на 4 и 5 март в „Нов театър” в НДК. А самата премиера ще бъде в Пловдив на 11 и 12 март на камерната сцена на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“. Постановката е част от програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“.

В галерията вижте впечатляващи снимки от първата предпремиерата на „Променяне“.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser