Преминете към основното съдържание

Йога упражнения за повече енергия

През първите по-топли седмици се чувстваме уморени, но някои йога упражнения могат да ни помогнат да си върнем енергията и да допринесат за по-спокоен дух
© iStock

Когато умората се натрупа, сънят става неспокоен, възможностите на организма за възстановяване отслабват, тялото изпраща сигнали на мозъка и мислите ни стават негативни. Всички емоции имат пряко въздействие върху ендокринната система на човека и върху имунитета. При продължителни състояния на напрежение и претоварване настъпва трайно усещане за изтощение. За щастие, процесът е обратим. Когато мислите ни са позитивни, духът започва да влияе благотворно на организма и умората изчезва. Методите на йога се намесват именно в този обрат чрез упражнения за дишане и различни движения.

Движението премахва умората

Йога позициите на тялото позволяват плавен преход към движението. Напрежението в кръста и по гръбначния стълб, където са разположени ганглионите на нервната система, намалява. Ставите възвръщат гъвкавостта си. Съсредоточаването върху дишането ни позволява да се вглъбим в себе си. Енергията ни престава да се разпилява във външни тревоги и околен стрес. Това състояние на вътрешен покой стимулира зареждането с енергия. Душа и тяло функционират в унисон.

Всеки ден йога

За да постигнем максимален ефект, трябва да изберем упражненията, които ни харесват, и да ги правим, когато ни е удобно. Най-добре е те да продължават поне 10-15 минути на ден и да бъдат последвани от кратка пауза преди захващането с някаква друга дейност. Това може да става сутрин, следобед или вечер. Колкото по-редовни са заниманията, толкова по-забележим е ефектът им върху здравето.

 

1. За хубаво начало на деня

Упражнението: Застанете в прав стоеж срещу слънцето, съберете дланите си пред гърдите. Вдишайте и издишайте дълбоко няколко пъти. Насочете вниманието си към източника на светлина и енергията, която той ви изпраща. „Вдишайте” слънцето, като преместите вниманието от него към себе си. При издишването си представяйте как благотворната му светлина преминава през цялото ви тяло. Повторете три пъти.

© iStock, Ползата: С това лесно упражнение можете бързо да си набавите енергия чрез съсредоточаване и дишане.

2. По-добро дишане

Упражнението: Легнете по гръб. Затворете очи. Съсредоточете вътрешния си поглед върху движението от петите до главата при вдишване и от главата до петите при издишване. Това упражнение можете да правите и в изправен стоеж.

Ползата: Като премествате вниманието си едновременно с дишането, вие удължавате дъха, което води до релаксиращ ефект.

3. Без напрежение в ставите

Упражнението: Застанете в прав стоеж с ръце, отпуснати покрай тялото, и ходила, разтворени на ширината на ханша. Правете кръгови движения с раменете назад и напред – първо с едното рамо, после с другото, накрая с двете заедно. Повторете десетина пъти.

За врата – движете главата напред и назад, без да блокирате дишането. След това я движете наляво и надясно към лявото и дясното рамо, без да се насилвате. Ако не страдате от артроза, правете пълни кръгови движения в двете посоки.

За лактите – с отпуснати ръце правете кръгови движения в двете посоки с единия и после с другия лакът.

За китките – представете си, че държите молив в ръката и рисувате кръгчета в двете посоки. Сменете ръката и повторете упражнението.

За таза – отпуснете ханша надясно така сякаш искате да докоснете стената, при което десният крак е опънат, а левият – леко сгънат в коляното. Повторете упражнението, като отпуснете ханша наляво.

За гърба – при издишването оставете гърба да се извие естествено напред, а при вдишването го изправете бавно.

За глезените – в прав стоеж застанете на един крак, а с другия правете кръгови движения на ходилото. Сменете крака.

Ползата: С възрастта тялото се сковава. Тези упражнения намаляват напрежението в ставите и позволява на енергията да се движи свободно из тялото. Освен това те могат лесно да се изпълняват навсякъде.

4. Отпускане

Упражнението: Седнете на стол, опрете спокойно ходилата на пода, отдалечете малко седалището от облегалката на стола. Сложете дланите си от двете страни на седалката и натиснете с тях надолу като че ли искате да се надигнете. Цялата тежест на тялото се поема от ръцете, а гърбът се разтяга. В това положение направете няколко вдишвания и издишвания. След това отпуснете ръцете. Повторете 3-4 пъти, после затворете очи и усетете лекотата, която обхваща тялото ви.

Ползата: Лесно упражнение с голям ефект срещу напрежението в тялото. Можете да го правите на работното място, в градския транспорт, вкъщи. То разтоварва чудесно гръбначните прешлени.

5. Разтягане

Упражнението: В прав стоеж вдишайте дълбоко с издигане на ръцете над главата. При издишването наведете торса напред и надолу към коленете, без да сгъвате краката. Опрете с ръце пода, но се съобразявайте с възможностите си и не напрягайте прекалено тялото. При следващото вдишване изправете торса внимателно, прешлен по прешлен, като коленете са леко сгънати.

© iStock, Ползата: Разтягането често предизвиква прозявка. Това упражнение освобождава диафрагмата и стимулира дълбокото дишане, което внася мощна доза кислород в тялото.

6. За повече тонус

Упражнението: Седнете на пода с опънати крака и ръце, поставени на бедрата. При вдишването вдигнете ръцете нагоре, като натиснете с пети пода. При издишването наведете торса напред към краката с изправен гръб. Върнете се в първоначалното положение с вдишване, при издишването поставете длани на пода, зад седалището. Повдигнете тялото си на ръце, като ханша и раменете застанат в една линия, и вдишайте. Повторете упражнението.

Ползата: В момента, в който съсредоточаваме вниманието си върху тялото и дишаме дълбоко, енергията се разпределя навсякъде и престава да е блокирана в мислите. Това води до енергиен баланс в организма и тонусът се повишава.

7. Заличаване на умората в очите

Упражнението: Разтъркайте дланите си една в друга, за да ги загреете. След това ги поставете върху очите си, опрени само на скулите и на веждите. Почувствайте топлината, въпреки, че дланите ви не докосват очите. После ги махнете и се взрете в тях, сякаш искате да видите през тях. Затворете очи и почувствайте облекчението в очите. Повторете три пъти.

Ползата: През целия ден очите ви работят под напрежение, за което невинаги си давате сметка. С това упражнение можете да ги облекчите във всеки един момент.

8. Прогонване на негативните мисли

Упражнението: Седнете и затворете очи. Съсредоточете се върху въздуха, който при вдишване нахлува свеж в ноздрите ви, а при издишване излиза затоплен. Когато се почувствате спокойни, си представете влак, в който натоварвате вашия ден, и мислено наблюдавайте как той се отдалечава. Върнете мислите си към дишането. Осъзнайте спокойствието, което ви обхваща.

Ползата: Това е начин да отделите време за себе си и да възвърнете енергията си, вместо да продължите деня, обхванати от негативни мисли.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser