Преминете към основното съдържание

Йога за очите

Доброто зрение е въпрос на... медитация
© iStock

На санскрит думата „тратака“ означава „стабилен поглед“. Това всъщност е проста, но мощна медитация, която отваря пасивните центрове в мозъка. Тратака е добро средство срещу стрес, тревожност и безсъние. Много полезен метод е за лекуване и на късогледство или увредено зрение.

Ето какво трябва да направите:

  • Седнете с изправен гръб. Сложете свещ на нивото на очите и застанете на една ръка разстояние от нея. Затворете очите си за няколко минути и успокойте дишането си.
  • Отворете очите си и се вгледайте внимателно в свещта. Опитайте се да не мърдате и да не се движите. Отпуснете мускулите на очите си. Ако са уморени, леко ги притворете, починете за около 15-20 секунди. След това продължавайте да гледате свещта.
  • Отбележете появата на странични мисли, но не се опитвайте да се борите с тях, а тихо се отпуснете.
  • Опитайте се да гледате на пламъка на свещта така, сякаш го виждате за първи път, насочете всичките си мисли към него. Опитайте се да го видите такъв, какъвто е!
  • Затворете очите си за 2-3 минути и съзерцавайте „отпечатъка“ от пламъка върху ретината си. Постарайте се да го задържите във вътрешното си око колкото се може по-дълго.

Как да разберете, че медитацията ви е била ефективна? В един момент от полезрението ви ще изчезнат всички предмети и техните очертания, ще остане само пламъкът на свещта. Първата медитация е добре да трае не повече от 20 минути на ден. Постепенно е добре да доведете цикличността на медитиране до пет пъти по 20 минути. Тези, които страдат от безсъние, е добре да правят тратака 20 минути преди сън.

Внимание!!! Ако имате слабо зрение – бъдете внимателни и не се претоварвайте. Ако очите ви започнат да сълзят, затворете ги и почакайте, докато се успокоят и изсъхнат. Не прекалявайте: наблюдавайте очите си и правете толкова цикли, колкото ви позволява тяхното състояние.

Има и още един вариант на тратака, който е за по-напреднали: антар-тратака или вътрешна медитация. Тя се изпълнява без външен обект – вниманието се концетрира върху вътрешен обект или точка. Тази техника изисква голямо спокойствие на ума. Тя може да се практикува едва тогава, когато напълно е усвоен началния вариант на тратака.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser