Преминете към основното съдържание

Йогата е вредна за здравето?

Да, ако не се прави по правилата
© iStock

Йогата е любимият спорт на толкова много звезди, че няма как да не се превърне и в наш фаворит. Освен че развива пластичността на тялото, тя действа и като антистрес терапия. 

Всичко е супер, ако попаднете в ръцете на професионален инструктор. Иначе може да се стигне до сериозни контузии, предупреждават редица ортопеди.

Всъщност йогата е жертва на собствения си успех - колкото по-популярен е един спорт, толкова повече стават шарлатаните, които го преподават. "Хората се заблуждават от измамно чувство за сигурност,смятайки, че йогата е ненатоварваща практика и няма как да се контузят", казва Робин Щепърд от Американския ортопедичен съвет. "Аз обаче виждам пациенти, които са сериозно контузени след йога тренировка", допълва той.


ЙОГА УПРАЖНЕНИЯ ЗА ПОВЕЧЕ ЕНЕРГИЯ


За съжаление, няма приети стандарти за учителите по йога, но прецедателят на Британската йога асоциация Хелън Смит дава насоки как да откриете идеалния треньор: "Всеки учител по йога би се гордял да ви сподели, че е преминал някакво обучение. Например нашите преподаватели се обучават три години и трябва да преминат доста сериозен курс на подготовка преди да започнат да практикуват". 

И още един съвет - по време на часовете по йога никога не се водете от човека до вас. Това не е състезание и ако го приемате като такова, това може да ви донесе сериозни проблеми

Атлети в йога пози

Галерия

Атлети в йога пози

Снимки: www.icreatelife.co.uk

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser