Преминете към основното съдържание

Ирина Винер се развежда след 30 години брак

Легендарната шефка на руската художествена гимнастика е изправена пред поредната трудност.

Милиардерът Алишер Усманов подаде молба за развод със съпругата си Ирина Винер след 30 години брак. Това съобщава StarHit. Бизнесменът е подал молба за развод в началото на май.

Очаква се официално решение за разтрогване на брака да бъде взето в началото на юни. Причините за развода не се съобщават.

Алишер Усманов и треньоката по художествена гимнастика Ирина Винер се срещат за първи път в младостта си в Ташкент в Спортния дворец: Усманов се занимава с фехтовка там, а Винер с художествена гимнастика. „Тогава още не я познавах, но веднага се влюбих в нея“, споделя Усманов.

Тогава бизнесменът не посмял да се приближи до момичето. Няколко години по-късно те се срещат в Москва и започват да се срещат, а през 1992 г. се женят. Усманов прави предложение, докато е в затвора: през 1980 г. е осъден на осем години затвор за измама и съучастие във вземането на подкуп. Винер приема предложението му и започна да го чака, а шест години по-късно той освободен условно.

Двойката няма общи деца.

Сега Усманов е седми в списъка на най-богатите хора в Русия: състоянието му се оценява на 11,5 милиарда долара. Сред най-големите му активи: Metalloinvest, Udokan Copper, MegaFon, JV AliExpress Russia и други. През март Усманов попадна под западните санкции на фона на руска военна специална операция в Украйна.

Ирина Винер-Усманова е главен треньор на Центъра за олимпийско обучение: от 2001 г. тя тренира руския отбор по художествена гимнастика. Сред възпитаничките й има много олимпийски шампиони, включително Алина Кабаева и Маргарита Мамун.

По време на Олимпийските игри в Токио руският отбор по художествена гимнастика бе детрониран от върха и в индивидуалните състезания, и при ансамблите, където българският ансамбъл грабна историческите златни медали. Ирина Винер прие тежко загубата и до ден днешен не признава, че отборът й е бил победен.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser