Преминете към основното съдържание

Искате да сте щастливи? Научете се да благодарите

Според учените признателните хора са по-щастливи от другите

Признайте, че и на вас, както и на всички останали, ви се случват хубави неща в живота! Където и да сте, каквото и да правите, винаги има за какво да бъдете признателни. Предизвикателството се състои в това да тренирате да се концентрирате върху признателността и да търсите основания да бъдете благодарни. Дори това да противоречи на вашата природа, можете с малко практика да развиете поведение на благодарност.

Защо точно благодарността?

Многобройни научни изследвания в областта на позитивната психология доказаха, че признателните хора са по-щастливи от другите. Те са по-енергични, по-уверени и изпитват повече положителни емоции. Тези хора също така са по-склонни да помагат на другите, да проявяват емпатия и да прощават. Те устояват по-добре на депресията, тревогите и самотата.

Как можете да култивирате благодарността?

# Водете си дневник на благодарността. Пишете в него, щом станете сутрин и вечер, преди да си легнете. Не пропускайте да отбележите хубавото, което ви се случило през деня или вечерта. Помислете за всички неща в живота си, за които трябва да бъдете признателни. Ако започвате и завършвате всеки свой ден с благодарност, животът ви ще поеме в положителна посока. Това ще ви отнеме дневно една-две минути. Не е много, нали? А ще позволи на благодарността да изпълни сърцето и душата ви.

# Когато се озовете в трудно положение, помислете за позитивните страни, които ще разкрие пред вас тази ситуация. Дистанцирайте се и погледнете с мъдър поглед нещата – не е ли поредното изпитание, което ще ви направи по-силни и ще ви научи на нещо ново, което в бъдеще ще ви е от полза.

# Никога не е прекалено късно, за да благодарите. Всеки месец пишете благодарствено писмо на човек, който е внесъл нещо положително в живота ви. Пуснете писмото или още по-добре – занесете го лично. Важно е да напишете причините, заради които сте благодарни. Дори никога да не пуснете писмото, дори получателят му отдавна да не е измежду живите, щом излеете позитивните фрази върху хартията, мигновено ще почувствате положителния ефект на благодарността.

# Търсете повод да изразявате благодарността си към някого във всеки един ден от вашия живот. Опитайте се да персонализирате вашите благодарности. Добре е да кажете: „Ти си чудесен/чудесна!”, но още по-добре е да кажете: „Благодаря ти, че беше толкова предвидлив/а” или „Наистина ми достави огромно удоволствие, когато предложи да приготвиш вечерята тази вечер”.

Когато другите почувстват, че оценявате усилията им, това ще промени динамиката на отношенията ви с тях. Всички обичаме да бъдем ценени. Ако изразявате признателността си към близките ви за това,че полагат усилия, те ще бъдат по-склонни да вършат добри неща за вас. В замяна вие ще имате още повече основания да се чувствате изпълнени с признателност. Още ли ви е трудно да практикувате благодарността? Четете книги, вдъхновяващи по тази тема. Да се докоснете до размислите на други хора може да ви помогне да практикувате и вие самите благодарността.

Когато приключите с четенето, дайте време на времето. Нуждаете се от известно време, за да превърнете изразяването на признателност в свой навик. А когато това се случи, ще погледнете на живота с други очи.

Развиването на поведение на благодарност е залог за щастие. Кажете „благодаря” и се насладете на плодовете о

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser