Преминете към основното съдържание

Искате ли да останете млади без усилия?

6 неочаквани начина да запазите за по-дълго младостта и добрата си форма

© iStock

Знаете ли, че градинарството е и вид антиейдж терапия? Вижте още шест неочаквани начина да запазите за по-дълго младостта и добрата си форма

1. В градината

Много жители на Окинава – японския „остров на столетниците“, имат едно общо хоби, а именно – градинарството. И нищо чудно! Защото плевенето и засаждането на луковици оказват същия ефект като нискоинтензивно кардио, подобряват пластичността и издръжливостта и подсилват мускулатурата. Един час работа в градината се равнява по фитнес фактор на 8-километрова разходка.

Източник: антиейдж експертът д-р Роджър Хендерсън в книгата си „100 начина да доживеете до 100 години“.

Един час работа в градината се равнява на 8-километрова разходка.

2. И „Оскар“-ът отива при...

Актьорите и режисьорите, които са печелили тази аграда на филмовата академия, живеят с близо четири години повече, в сравнение с останалите им колеги. Причината: победителите постигат някакъв вътрешен мир след получаването на статуетката. Освен това започват да оценяват важните неща в живота по различен начин, а световната слава подобрява социалния им статус, с който е свързвана и по-голямата продължителност на живота.

Източник: проучвания на здравния научен центр „Сънибрук“, Торонто, което сравнява продължителността на живота на всички 762 актьора, номинирани в категориите за главна и поддържаща роля.

3. Ще крещя колкото си искам!

Когато се карате с партньора, хвърчат искри, нали? Чудесно! Двойките, които в търсенето на хармония помежду си, потискат своя гняв, умират по-рано, в сравнение с онези, които си позволяват видимо да се ядосат. Сдържането на гнева може да причини проблеми със съня, кръвното налягане и сърцето.

Източник: проучване на Мичиганския универистет, САЩ.

4. Дишане през сламка

Изглежда като пушенето, но е далеч по-здравословно! Пет минути на ден поемайте дълбоко дъх и издишайте през сламка и ще подобрите капацитета на белия си дроб (който с възрастта намалява). Упражнението помага и за подобряване на кръвното налягане и сърдечната честота, предпазвайки от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Източник: д-р Майк Морено в книгата „17 дни да спрете остаряването“.

5. На шопинг

Подозираме, че пазаруването е любимото ви хоби... Честито! Току-що си напазарувахте и малко младост, тъй като шопингът повишава средната продължителност на живота. Който често снове между бутиците по пешеходната зона, засилва кръвообращението си, а и при един 30-минутен шопинг тур човек изгаря към 100 калории. Тренировка с наистина подмладяващо действие!

Източник: проучване на Националния здравен институт за научни изследвания в Тайван.

6. Четене отзад напред

Ако предизвиквате мозъка си с нови и нови загадки, ще го поддържате в добра форма по-дълго време. Обърнете например книгата наобратно и се опитайте да прочетете страницата така. Умът ви ще е толкова стресиран от създадения дискомфорт, че буквално ще унищожи мозъчни клетки. Добрата новина: тялото реагира с изграждането на нови, по-здрави клетки, за да запълни тази липса. По същия начин се отразяват и опитите да започнете да пишете с другата ръка, да слушате музика, която не харесвате, или да защитавате аргументи, в които никога не сте вярвали.

Източник: американският експерт в областта на остаряването – д-р Мариос Кириазис.


Тест за краткосрочната памет

Погледнете този списък с продукти за пазаруване, имате 30 секунди да го разгледате: Спанак, боровинки, яйца, 1 л прясно мляко, броколи, органичен зелен фасул, бейби моркови, 4 броя пилешки гърди, овесени ядки, нискомаслено кисело мляко, прах за парне, ананас, орехи. Сега запишете всичко, което сте успели да запомните от списъка. Опитайте отново след 17 дни (през които сте прилагали антиейдж съветите от тази страница, разбира се) и вижте дали и доколко сте подобрили паметта си.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser