Преминете към основното съдържание

Истината за чувствителната кожа

Днес повече от 60% от жените се оплакват от раздразнена кожа. Това ли е проблемът на десетилетието?
© iStock

Сухота, опъване, белене, сърбеж, парене, зачервяване и реакция към козметиката – това са малките сигнални лампички, които ни подсказват, че нещо с кожата ни не е наред! Станала е чувствителна. Не знам как е при вас, но аз напоследък доста често чувам тези думи.


КАКВО КОЖАТА ВИ СЕ ОПИТВА ДА ВИ КАЖЕ?


Въпрос на ген?

Категорично не! Чувствителността може да се отключи във всеки един момент от живота ни, а гените определят по-малко от 10% от състоянието на кожата. Сънят, начинът ни на хранене и на живот, както и използването на неподходяща/некачествена козметика са факторите, които определят как изглеждаме. А да не забравяме и хормоналните промени, на които организмът ни е подложен всеки месец! В резултат на тези фактори, както и на небивалото в човешката история замърсяване на околната среда, все повече хора страдат от чувствителна кожа. Проучване на BIODERMA показва, че за последните 10 г. броят на хората с подобен проблем, се е повишил с 22%! Вече говорим за „синдром на чувствителната кожа“, който може да окаже огромно влияние върху начина ни на живот.

Категорична диагноза

Трудно е да си я направим сами. Ето, според данните на изследователската лаборатория на AVENE само 38% от жените, които казват, че имат чувствителна кожа, наистина имат такъв проблем. Много често ние си мислим, че е така, защото получаваме раздразнение, след като започнем да използваме нов крем. Но това е напълно в реда на нещата и не означава, че кожата ни е чувствителна. Все пак не може всички продукти да са подходящи за абсолютно всички, нали? Но пък това може да ни даде знак, че все пак трябва да бъдем по-внимателни.

Сами сме си виновни

Много често се случва така, че ние сами правим кожата си чувствителна. Как става това ли? Най-вече като разрушаваме хидролипидния й слой. Затова сухата кожа е най-уязвима – в нея така или иначе няма достатъчно влага. Но не си мислете, че мазната кожа е защитена. Всички онези продукти, които използваме, за да намалим себума като пилинг, всъщност могат да я дехидратират и оттам да я направят чувствителна. Тази идея се развива и от френския дерматолог Серж Даан: „До всяка пора има мастна жлеза, както и нервни окончания и кръвоносни съдове. Когато пората се запуши и възникне възпаление, дори и незначително, това кара капилярите да се разширяват и в резултат на това се появяват зачервяванията. Пациентите с чувствителна мазна кожа всъщност са едни от най-трудните случаи за дерматолозите“. Но разбира се, нищо не е загубено, ако започнем да се грижим правилно за чувствителната си кожа.

Less is more

Това трябва да е философията ви не само в живота, но и в грижата за чувствителната ви кожа. А това означава да намалите до минимум броя на продуктите, които използвате. Оставете само най-необходимото – нежен почистващ продукт и крем със слънцезащитен фактор. Започнете да четете етикетите на козметиката. Не използвайте продукти, които съдържат сапун, парабени и спирт и преминете на такива, които не нарушават PH баланса на кожата ви.


ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПОЧИСТВАМЕ ЛИЦЕТО СИ ПО ДВА ПЪТИ?


Двойното почистване на кожата е добър вариант – първо премахвате грима, след това почиствате кожата, за да я освободите от натрупалия се себум и да я подготвите за последваща грижа. Хормоналният дисбаланс също може да причини раздразнения на кожата, затова си запазете час при гинеколога и/или ендокринолога. И накрая запомнете, че дори и на най-добрия курс на лечение му е нужно време, за да подейства. А на колкото повече години сте, толкова повече време може да отнеме възстановяването на кожната бариера. Повечето лекари ще ви предпишат лечение от 10-15 дни, но ще ви е нужна по-дълга програма, както и цялостна промяна в начина ви на живот. Гарантираме ви, че така ще поемете контрола над чувствителната ви кожа.

Пет вредни навика, за които е време да забравите

 

  1. Да експериментирате с прекалено много продукти за грижа за кожата по едно и също време.
  2. Да почиствате кожата агресивно, особено с приготвени у дома ексфолианти.
  3. Да търкате силно кожата, докато я миете или ексфолирате.
  4. Да консумирате много кофеин, млечни продукти, алкохол и други продукти, които могат да предизвикат възпаление.
  5. Да използвате тежки олиа или кремове, които могат да запушат порите и да причинят акне.

Червен сигнал

Според това кога кожата ви става чувствителна, можете да определите как да й помогнете:

  • Сутрин след измиване

Епидермисът ви реагира на водопроводната вода. Опитайте мицеларна вода.

  • През деня в офиса

Лицето ви се зачервява заради недостиг на кислород – капилярите се разширяват и започват да работят по-активно, за да позволят на кожата да диша. Проветрявайте помещението по-често.

  • По време на разходка навън

Кожата ви сигнализира, че не я защитавате достатъчно от слънцето. Използвайте крем със SPF фактор.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser