Преминете към основното съдържание

Историята на едно бижу: Tiffany & Co. колието на Лейди Гага

На червения килим на 91-вата церемония по раздаване на Наградите на филмовата академия в САЩ, певицата се появи с колие с най-известния диамант на бижутерийната къща
© getty

През 1878 година Чарлз Луис Тифани прави историческа покупка, ставайки собственик на жълт диамант, открит в находището на Кимбърли в Южна Африка. Невероятният камък от самото начало е предназначен да се превърне в основното съкровище на Tiffany & Co. - преди изрязване теглото му е с рекордните 287 карата.

След като е бил доставен в Ню Йорк, диамантът попада в ръцете на специалист по скъпоценни камъни Г. Ф. Кунц, който работи с него в продължение на цели две години. Придържайки се към принципите приети от компанията, той прави всичко възможно да разкрие невероятната красота на камъка, а не да запази размерите му. След изрязването диамантът във формата на кушон има 128.54 карата.

След няколко десетилетия през 1961 г. дизайнерът Жан-Мишел Шлюмберже създава първия дизайн за камъка, поставяйки го в центъра на колието Ribbon Rosettec, което Одри Хепбърн популяризира във филма "Закуска в Тифани".

През 1995 година Tiffany Diamond става част от друго творение на Шлюмберже - този път бижутерът го поставя под елегантна птица, превръщайки го в диамантена брошка.

През 2012 година, когато Tiffany & Co. празнува 175 години от създаването си, марката представи диамантът в зашеметяващо ново колие.

Днес то се превърна в акцента на визията на номинираната за Оскар певица - Лейди Гага, кяото се появи на червения килим в образа на Холи Голайтли - безгрижната героиня на филмовата адаптация на романа на Труман Капоти.

© getty

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser