Преминете към основното съдържание

Историята на едно бижу: перлената огърлица на Камала Харис

Вчера се състоя церемонията по встъпването в длъжност на 46-ия президент на САЩ Джо Байдън. За първи път поста вицепрезидент зае жена афроамериканка - Камала Харис

Визията на Камала по време на церемонията по полагането на клетва беше изпълнена с различни символи. Например изборът на лилаво палто и рокля съвсем не е случаен, защото този цвят може да се получи чрез смесване на синьо и червено (цветовете на Демократическата и Републиканската партии), а САЩ сега имат остра нужда от обединение. Харис положи клетва с ръка не на една Библия, а на две наведнъж: първата принадлежи на Търгуд Маршал, първата афроамериканка, която е съдия на Върховния съд на САЩ, втората на Реджина Шелтън, която Камала нарича своя сурогатна майка и политически модел за подражание.

За церемонията Камала Харис избра палто и костюм от афроамерикански дизайнери - Кристофър Джон Роджърс и Серджо Хъдсън. Перлената огърлица пък е специално проектирана за нея от пуерториканския дизайнер Вилфредо Розадо.

Бижуто, разбира се, също има и свое символично значение. Перлите са се превърнали в запазена марка на Камала. Тя започва да ги носи, докато учи в университета, където перлената огърлица е атрибут на женската общност Alpha Kappa Alpha, на която Камала била член. Харис винаги е помнила не само имигрантските си корени, но и десетки жени, участвали в нейното формиране. Затова перлите са символ на благодарност и почит към нейната история. На почти всички официални събития тя се появява с перлени колиета в различни цветове.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser