Преминете към основното съдържание

Италианските козуначени пръстени с шоколад, които трябва да опитате

Рецепта за козунак, която няма да ви държи будни цяла нощ
© istock

Необходими продукти

  • 1 1/4 ч.ч. топло мляко
  • щипка кафява захар
  • 2 1/2 ч.л. суха мая
  • 1/3 ч.ч. несолено масло, меко
  • 2 големи яйца, леко разбити
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 4 1/2-5 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.ч. настърган натурален шоколад
  • 1 голямо разбито яйце за намазване
  • 6 боядисани сурови яйца
  • брашно за поръсване
  • декорация по избор, може и едра захар

Начин на приготвяне

Разбъркайте с пръст кафявата захар и маята в топлото мляко и оставете така за 5 минути, за да шупне. В купата на миксера за тесто сложете млечната смес с маята, маслото, разбитите яйца, солта и около 3 1/2 чаши брашно. Първо използвайте шпатула, за да разбъркате съставките, докато се смесят. Разбийте сместа (все още ще бъде доста мокра) на средна скорост, като използвате приставката за тесто. Добавете остатъка от брашното, докато се получи хомогенно, но все още леко лепкаво тесто. Разбърквайте в продължение на 4-5 минути. Добавете настъргания шоколад накрая.

Извадете купата и отлепете тестото от стените й, докато образувате топка в центъра й. Поръсете леко с брашно и покрийте купата с пластмасово фолио. Оставете на топло, докато тестото удвои размера си, за около 1 час.

Преместете тестото върху чист плот, поръсен с брашно. Разделете го на 12 равни по големина части. Направете от всяко парче продълговата форма, приличаща на въже, увийте ги две по две. Издърпайте краищата заедно, за да образувате кръгъл венец и внимателно сложете върху хартия за печене. Поставете суровото боядисано яйце в центъра на венеца. Повторете с останалата част от тестото, за да направите 6 еднакви венеца с яйце в центъра. Покрийте с пластмасово фолио и оставете да се успокои и повдигне тестото за 30 минути. През това време поставете решетка на средното ниво на фурната и загрейте до 180 градуса.

След като минат 30 минути и тестото се надигне още, леко намажете с яйце всеки от пръстените, като внимавате да не докосвате боядисаните яйца. Поръсете с декорацията, която сте избрали, или с едрата захар. Печете 25-30 минути, до получаване на златистокафяв цвят.

Извадете от фурната и оставете да се охлади до стайна температура, преди да сервирате.

Съхраняват се до 3 дни добре опаковани, на стайна температура.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser