Преминете към основното съдържание

ЮАР се превърна в мой дом бързо и неусетно

Комбинацията между необятния океан и впечатляващата планина в Кейптаун не могат да се сравнят с нищо, казва АННА ВЕЛИКОВА, ПР мениджър на H&M, която няколко месеца работи в ПР отдела в Южна Африка
Анна Великова на Boulders Beach – защитеният плаж с пингвините в Simon’s Town
Анна Великова на Boulders Beach – защитеният плаж с пингвините в Simon’s Town

ПЪРВОТО ВПЕЧАТЛЕНИЕ

Казват, че домът е там, където е сърцето ти. За мен ЮАР се превърна в дом бързо и неусетно, защото открадна сърцето ми в момента, в който стъпих на тази слънчева земя. Комбинацията между необятния океан (Атлантическия океан) и впечатляващата планина (Table Mountain) в Кейптаун не могат да се сравнят с нищо – всеки остава без дъх пред тези природни забележителности. Освен прекрасната гледка, бързо разбирам, че хората са приветливи и отзивчиви, любопитни да научат нещо повече за теб и страната, от която идваш – без да са задължително подчинени на стереотипи, те посрещат всичко, което им разкажеш, с усмивка и отворено съзнание!

КУЛТУРЕН И СОЦИАЛЕН ЖИВОТ

Кейптаун е многомилионен град, кипящ от живот, културни прояви и инициативи. За тези, които са посветени на спорта, градът и околностите предлагат редица активности от почти ежемесечни маратони с различни каузи и поводи (и на различни дължини – 2, 5, 10 до 42 км), през състезания по ветроходство, колоездене, места за т.нар. zip lining и др., до просто красивата крайбрежна алея, по която от изгрев до залез хора бягат за здраве.

Културният живот има своя пик всеки първи четвъртък от месеца, когато познати и апокрифни арт места разцъфтяват и отварят врати за жителите на гради и неговите гости до малките часове на денонощието, като предлагат ексклузивни изложби, инсталации или прояви, посветени на инициативата “First Thursdays”, която се провежда и в Йоханесбург.

За семейно ориентираните и хората с домашни любимци една от най-приятните прояви са базарите през уикенда – места, на които можеш да пазаруваш директно от градината на местни земеделци и производители, да похапнеш вкусни африкански и международни ястия, да си купиш нещо ръчно изработено от африкански творци и занаятчии или просто да прекараш уикенда сред приятели. Любимите ми базари са: Oranjеzicht и The Neighbourgoods Market, който се провежда всяка събота в старата сграда на Old Biscuit Mill в Woodstock.

МЕСТАТА

Ако имате ограничено време за ЮАР, задължително прекарайте няколко дни в Кейптаун, за да усетите неповторимата енергия на този космополитен град. Задължителни в програмата ви трябва да са: изкачване на Table Mountain и спускане с кабинковия лифт, който открива необятна гледка към целия град; разходка из цветния квартал Bo Kaap, разказващ за историята на мюсюлманското население, което живее в тази част от града, с бързи спирки през Company Gardens в сърцето на града и Greenmarket Square, от който всеки турист може да си купи нещо автентично, носещо духа на Африка; Woodstock – мястото превърнало се в средище на арт прояви и изложбени пространства, както и музеят за модерно изкуство – Zeits MOCAA, който сам по себе си е архитектурна забележителност.

Повече за историята на града и страната човек може да научи, ако посети Robben Island, където се е намирал бившият затвор, в който Нелсън Мандела прекарва 27 години като затворник.

Но за да се потопите повече в ЮАР и да видите страната такава, каквото е, задължително трябва да си отделите време за нос Добра Надежда и Cape Aghalus, където се сливат двата океана – Индийският и Атлантическият, а на път за тази южна точка, можете да посетите Simon’s Town и прословутия Boulder’s Beach, в който се грижат за южноафриканския пингвин. Оттам можете да продължите по Градинския път (Garden Route), който открива неописуемо живописни гледки, а за тези, които искат да видят дивия живот от близо, ще трябва да попътуват на север към Kruger National Park.

За любителите на виното препоръчвам обиколка сред винарните в района. Едно от най-отличителните места и първата винарна, която имах възможността да посетя, е Bosjes (www.bosjes.co.za), която е популярна не само с добрата си селекция от вина, но и с уникално красивия параклис в центъра на лозята.

РАБОТНАТА СРЕДА

Всички са изключително общителни и любознателни, много родолюбиви, но отворени към света и жадни да научат какво се случва извън границите на родната им страна, както професионално, така и в социален и културен аспект. Впечатление прави силно развитата култура на комуникация в социалните мрежи и все още активното използване на радиото като основен канал в комбинация с приложения като whatsapp.

В страна с близо 60 милиона население, 11 официални езика и влияние на няколко различни култури (включително и Европейско присъствие), работата с медии и инфлуенсъри е истинско предизвикателство, но и възможност за интеракция с най-различни групи. За мен беше страхотна емоция да участвам в откриването на 6 магазина на H&M, да отговарям за представянето на водещите ни колекции като STUDIO AW17 и ERDEM x H&M и да работя с водещите местни медии и издания.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser